друкувати


Як зміцнити психологічний імунітет під час епідемії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-17 05:30:36
Зараз, під час епідемії, люди часто впадають у дві крайнощі. Одні покладаються тільки на позитивне мислення і взагалі нічого не роблять для профілактики грипу. Інші впадають у паніку, істерично реагуючи на кожен чих. Неправі і ті, й інші.

Вся справа в тому, що в людини є два імунітети - фізичний і психологічний, а профілактика потрібна і тому, і іншому. Фізичний імунітет визначає нашу здатність протистояти фізичним вірусам, психологічний - психологічним: паніці, страху, агресії. І як тільки послаблюється один, відразу ж слабшає інший.

"Людина - складна система, в якій все збалансовано. Мені колись дуже сподобалася фраза Ошо: "Тіло - видима частина душі. Душа - невидима частина тіла". Те, що відбувається у нас в душі, обов'язково відбивається на фізичному стані (на цьому заснована наука психосоматика)", - розповідає психолог, член Європейської професійної психотерапевтичної Ліги Світлана Ройз.

Психологічна хвороба, коли в душі живе вірус страху, так само заразна, як і фізична, і найбільше нею заражаються діти. "Якщо в очах батьків паніка, дитина отримує сигнал: світ небезпечний, все погано. У нього включається сигнал тривоги, що проявляється у істериках, агресії, тривожності. У найгіршому випадку дитина хворіє", - говорить Ройз.

Наймудріше в цій ситуації - вийти з емоційного зашкал. Для цього потрібно шукати відповіді не на питання "хто винен?", А на питання "що робити?". Адже не такий страшний грип, як його деякі "малюють". І простих знань з профілактики цього ГРВІ (і їх дотримання) цілком достатньо, щоб зрозуміти: від грипу можна захиститися, - і припинити панікувати.

Нагадаємо основні: в людних місцях треба носити маску, змащувати ніс оксоліновою маззю (якщо ні, підійде олія, вазілін), регулярно мити руки з милом за 50 секунд, їсти часник, цибуля, цитрусові, приймати стимулятори.

Страх і паніка живуть в меридіані легенів. В той же східній медицині є знання про зв'язок звуку-кольори і систем органів. За меридіан легенів відповідає білий колір і звук "С-с-с-с". Тому, щоб заспокоїтися, можна попрактикувати таку вправу. Покладіть руку на грудну клітку. На видиху вимовляємо звук "С-с-с-с" і піднімаємо руки вгору. При цьому уявляємо, як ніби-то видихаємо бруд, хвороба, страх. Потім вдихаємо чистий білий колір і повертаємо руки на місце. Робіть так кілька разів на день по 3 рази поспіль.

Робіть щось для душі. Зміцнити психологічний імунітет можна, перейшовши в ресурсний стан. Простіше - наповнитися, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі