друкувати


Найпотужніші комп'ютери світу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-17 04:36:15
Випущена чергова редакція світового рейтингу 500 найбільш потужних комп'ютерів. Даний рейтинг публікується двічі на рік - у травні та листопаді - і в нього входять найпотужніші суперкомп'ютери, розташовані в лабораторіях, компанії та інститутах різних країн.

Дивлячись на новий рейтинг, можна констатувати відразу дві речі: по-перше компанія Cray, ветеран суперкомп'ютерного ринку, домоглася свого, обійшовши корпорацію IBM, а по-друге, в нинішньому рейтингу відбулася зміна лідера, що буває не так вже й часто.

Згідно з останніми даними, опублікованими Top500.org, на даний момент найпотужнішим суперкомп'ютером у світі є машина Cray XT5, також відома як Jaguar. Дана розробка посунула колишнього лідера рейтингу - IBM RoadRunner, який був презентований лише у квітні цього року. Представивши даний комп'ютер, IBM навесні цього року повідомила, що вона першою подолала петафлопний кордон. Дійсно, в офіційних тестах Linpack суперкомп'ютер Rouadrunner показав 1,04 петафлоп/сек (1,04 квадрильйона операцій в секунду). У червні RoadRunner був модернізований таким чином, щоб обчислювальна система давала в моменті потужність 1,105 петафлоп/сек.

Однак ці рекорди трималися недовго. Зібравши свої порядком подіздержавшіеся за останні роки ресурси, компанія Cray видала на-гора нову версію Jaguar, яка досягла продуктивності в 1,75 петафлоп/сек. Варто відзначити, що перші дві машини рейтингу йдуть з дуже великим відривом від інших рішень. Приміром, потужність комп'ютера, що замикає двадцятку найпотужніших становить 20 терафлоп/сек, що в 90 000 разів повільніше показника лідера.

Окремо хочеться відзначити п'ятий рядок рейтингу - це перший китайський суперкомп'ютер Tianhe-1, що працює в суперкомп'ютерному центрі міста Тяньцзінь. Потужність цієї машини становить 563,1 терафлоп/сек, що дуже непогано для новачка. Більше того, раніше Китай повідомив про розробки власних процесорів Godson і плани щодо створення суперкомп'ютера, який повинен увійти в трійку лідерів вже в найближчі роки, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Тримають свою марку і європейці - на четвертому місці розташувався новий німецький суперкомп'ютер Jugene виробництва корпорації IBM. Потужність цього рішення становить 825,5 терафлоп/сек. У цілому десятка лідерів за станом на листопад 2009 року виглядає так:

- Jaguar, Cray, Oak Ridge National Laboratory (1.75 petaflop / s)
- Roadrunner, IBM, Los Alamos National Laboratory (1.04 petaflop / s)
- Kraken XT5, Cray, National Institute for Computational Sciences (832 teraflop / s)
- JUGENE, IBM, Forschungszentrum Juelich (825.5 teraflop / s)
- Tianhe-1, NUDT, National SuperComputer Center in Tianjin (563.1 teraflop / s)
- Pleiades, SGI, NASA Ames Research Center (544.3 teraflop / s)
- BlueGeneL, IBM, Lawrence Livermore National Laboratory (478.2 teraflop / s)
- BlueGene / P, IBM, Argonne National Laboratory (458.61 teraflop / s)
- Ranger, Sun, Texas Advanced Computing Center (433.20 teraflop / s)
- Red Sky, Sun, Sandia National Laboratories (423.9 teraflop / s)

Обговорити на форумі