друкувати


ВР має негайно направити на доопрацювання уряду проект бюджету-2010

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-17 03:26:52
"Сьогодні уряд та Верховна рада, блокуючи бюджетний процес, роблять місцеву владу заручником своєї недбалості. Органи місцевого самоврядування позбавлені можливості ухвалювати свої кошториси на наступний рік, оскільки досі не мають відповідних показників, необхідних для їх прийняття", – переконаний член Президії Єдиного Центру, народний депутат Василь Петьовка.

Політик нагадує, що відповідно до законодавства, у разі неприйняття бюджету, місячні видатки у 2010 році здійснюються на рівні 1/12 від видатків бюджету 2009 року. "Це буде мати катастрофічні наслідки для місцевих громад, оскільки минулорічний бюджет не враховує загострення економічної кризи та епідемії грипу. Також, за таких обставин забороняється здійснення капітальних видатків, тобто припиниться фінансування місцевих інвестиційних проектів", - зазначає народний депутат, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

"Але це лише півбіди, – пояснює політик. – У разі несхвалення парламентом Державного бюджету на 2010 рік, уряд спрямовуватиме кошти до місцевих бюджетів окремими постановами. По суті, мова йде про ручне керування економікою, яке ніколи не сприяло нормальній роботі державного механізму, вело до корупції, непрозорості та розбазарювання державних грошей".

В.Петьовка вважає, що основні політичні сили повинні відмовитися від бюджетного протистояння. Зараз завданням Верховної Ради є якнайшвидше відправлення проекту бюджету на доопрацювання уряду. І це потрібно зробити вже 19 листопада, під час розгляду цього питання в парламенті. Натомість, уряд повинен невідкладно врахувати зауваження. Лише за таких умов країна отримає реалістичний бюджет на наступний рік.

На думку представника Єдиного Центру, підготовка проекту бюджету-2010 - це основне завдання уряду та Верховної Ради сьогодні. Треба зробити все можливе, щоб представники місцевої влади не проводили новорічні свята під стінами Кабміну в надії випросити зайву копійку для своїх громад.

Обговорити на форумі