друкувати


Росія може витіснити British Gas із Сінгапуру

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-16 02:56:44
Газпром може стати ексклюзивним постачальником природного газу в Сінгапур. Ця заява прозвучала у понеділок під час зустрічі представників ділових кіл Сінгапуру з президентом Росії Дмитром Медведєвим. Бізнесмени пообіцяли забезпечити ексклюзивні права Газпрому для майбутніх поставок енергоносіїв, російський президент, у свою чергу - підтримку сінгапурським підприємцям, що ведуть бізнес в Росії.

Напередодні Дмитро Медведєв завершив свою участь у форумі Азіатсько-Тихоокеанського співробітництва, однак не відправився додому, як інші лідери держав, а залишився в Сінгапурі (де і проходила зустріч). Це, до речі, перший в історії офіційний візит глави російської держави в цю країну, повідомляє Взгляд.

У понеділок президент Росії вже встиг зустрітися з прем'єр-міністром Сінгапуру Лі Сянь Лунном, а також зі старшим міністром уряду Сінгапуру Го Чок Тонгом. Не упустив Дмитро Медведєв і можливості поспілкуватися з представниками ділових кіл Сінгапуру.

Головним предметом обговорення стало газове співробітництво. Чудовий привід поговорити про це дав глава компанії Keppel Чу Чао Бенг, який заявив, що "в майбутньому Газпром стане постачальником енергоресурсів для Сінгапуру. "І ми постараємося забезпечити ексклюзивні права, коли закінчиться наше співробітництво з British Gas", - пообіцяв він, передає ІТАР-ТАРС.

Російську делегацію це помітно порадувало.

"У нас є обсяги ЗПГ, ми готові забезпечити можливість постачання і для Сінгапуру, і для регіону в цілому", - сказав у відповідь заступник голови Газпрому Олександр Медведєв, назвавши слова Чу Чао Бенга "хорошим знаком".

Варто нагадати, що в Сінгапурі вже зареєстрована дочірня компанія Газпрому "Газпром Маркентінг Ентрейдінг". Вона розпочне свою діяльність на початку майбутнього року. "У 2010 році ми приступаємо в Сінгапурі до маркетингових і трейдингових операцій", - наводить слова Олександра Медведєва "Інтерфакс".

У Газпромі вважають, що у концерну непогані шанси для укладення контракту з сінгапурськими партнерами на поставку ЗПГ.

"Ми на ринкових принципах працюємо, сінгапурські партнери теж", - підкреслив Олександр Медведєв, маючи на увазі, що Газпрому доведеться на рівних конкурувати з іншими компаніями. Заступник голови правління "Газпрому" відмовився уточнити деталі угоди: "Що стосується обсягів, то це комерційна таємниця. Поки йдуть навіть не переговори, а консультації ".

Що стосується ексклюзивних прав на постачання газу, то це, як зауважив Олександр Медведєв, теж предмет переговорів і конкуренції. Втім, перспективи гарні, вважає він.

"Реальна можливість - це постачання ЗПГ в Сінгапур, а на базі сінгапурського торгового маркетингового майданчика ми будемо вивчати можливості постачання в Індію, Китай, Корею, Японію", - відзначив заступник голови правління Газпрому. Щоправда, коли саме закінчується контракт у сінгапурських партнерів з British Gas, Олександр Медведєв знову ж таки не уточнив. "Що стосується нас, то ми готові завжди (почати роботу)", - заявив він.

Відповідаючи на запитання журналістів, заступнику голови Газпрому довелося торкнутися "українського питання". Зокрема, він пояснив, що Газпром не штрафує Україну за недобір газу з-за важкого економічного становища цієї країни, "хоча має повне контрактне право це зробити".

Крім цього, нагадав він, "аванс за рік і один квартал був зроблений, а це понад 2 млрд доларів - фактично фінансова допомога". "Тому все, що ми могли, ми вже зробили. Їм (українській стороні) потрібно робити свою справу", - сказав заступник голови Газпрому, додавши, що" на Україні достатньо золотовалютних резервів, щоб забезпечити оплату російського газу за контрактом ".

Тим часом Дмитро Медведєв на зустрічі з сінгапурськими бізнесменами пообіцяв підтримку підприємцям, що ведуть бізнес в Росії. Для збільшення кількості інвестицій в російську економіку необхідно зміцнювати і розвивати судову систему, переконаний глава держави.

"Для будь-якого інвестора ключовим є наступне: підтримка з боку держави в широкому сенсі цього слова, а для Росії це має особливе значення; створення сучасного правового режиму, який зрозумілий і адекватний за поданнями іноземного бізнесу; захист інтересів у разі виникнення суперечок, тобто судовий захист ", - пояснив президент.

У цьому напрямку нам ще належить зробити певні кроки, додав Медведєв. Втім, головне, що навіть у криза російсько-сінгапурські відносини не слабшають: взаємний товарообіг за останній рік зріс на 60%. "У наших відносин дуже хороший потенціал", - впевнений Дмитро Медведєв.

Обговорити на форумі