друкувати


Італія пропонує ЄС обзавестися єдиною армією

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-16 02:43:44
Італія пропонує Євросоюзу створити спільну армію. Про це заявив глава МЗС республіки Франко Фраттіні, впевнений, що це стане "логічним продовженням" після вступу в силу Лісабонського договору. За ідеєю Риму, приєднання країн до єдиних військ має відбуватися за аналогією зі створенням шенгенської або єврозони, а в перспективі посилити безпеку всередині ЄС. Раніше ідею створення елітних військ на базі шести країн-членів ЄС висувала Франція.

Напередодні "створення нової Європи", що відбудеться в четвер на екстреному саміті ЄС після завершення ратифікації Лісабонського договору, з'являються все нові ідеї з "модернізації" Євросоюзу. Раніше було вирішено, що в ЄС з'явиться єдиний президент і глава МЗС. Тепер Італія загорілася ідеєю створити єдину європейську армію. Про деталі такої пропозиції в інтерв'ю британській газеті The Times розповів міністр закордонних справ республіки Франко Фраттіні, повідомляє Взгляд.

За його словами, у Лісабонському договорі є пункт, згідно з яким, якщо кілька країн ЄС захочуть тісніше співпрацювати між собою, "це не забороняється". Раніше схожа тактика використовувалася при введенні євро і створення шенгенської зони. Тепер ці принципи можуть бути застосовані до "спільної європейської оборони".

Мотивуючи ідею створити загальноєвропейську армію, міністр пояснив, що президент США Барак Обама, вимагаючи військову допомогу в Афганістані, окремо звертається до керівництва Польщі, Італії чи Великобританії. Але у разі створення європейської армії в Обами з'явиться "інструментарій", звідки він буде черпати допомогу. "Припустимо, йому знадобиться 30 літаків, тоді він зможе запитати у європейської армії, чи готова вона їх надати", - пояснив Фраттіні.

Міністр також звернув увагу, що зараз "кожна країна подвоює свої сили, кожен з нас направляє броньовані машини, людей, танки, літаки в Афганістан". "Була б європейська армія, Італія могла б відправити літаки, Франція - танки, Британія - бронеавтомобілі, саме так ми оптимізуємо використання наших ресурсів. Можливо, ми доб'ємося цього негайно, але це ідея європейської армії", - додав він.

"У провінції Герат італійці співпрацюють з іспанцями. Чому не сформувати спільні сили? Це принесло б економічні вигоди, тому що залучені країни розділять вартість військових операцій за кордоном", - підкреслив міністр.

Іншим завданням для майбутньої європейської армії може стати спільне морське патрулювання в Середземному морі: "Європа може мати спільний морський флот або повітряні сили в Середземному морі, чому ні? Ми можемо сказати: послухайте, одна група націй готова вже зараз, і ми залишаємо відкриті двері для інших, щоб приєднатися, як до євро".

Пан Фраттіні також вважає, що якщо Девід Камерон і його консерватори прийдуть до влади в Британії в наступному році (рейтинг правлячих лейбористів вкрай низький - ВЗГЛЯД), вони також повинні зрозуміти, що концепція Рима набагато ефективніша нинішнього порядку. На зауваження ж газети про те, що євроскептик Камерон пропонує прийняти закон для захисту британської національної незалежності, Фраттіні парирував, що вона "вже захищена". "Я вірю, що коли ви опинитеся в уряді, ви зрозумієте переваги Європи, можливо, навіть переваги Шенгену, - додав він. - Коли ви в опозиції, ви кажете важливі речі, але коли ви в уряді, речі змінюються. Коли ви в уряді, ви розумієте, що Європа - можливість".

Говорячи ж про майбутній саміт, пан Фраттіні визнав, що в минулому правоцентристський уряд Сільвіо Берлусконі підтримував кандидатуру колишнього британського прем'єра Тоні Блера на посаду президента ЄС, "тому що він впливовий політичний лідер". Однак тепер стало ясно, що успішний кандидат "повинен мати широкий консенсус". "Шведський прем'єр-міністр, який головуватиме на саміті, сказав, що ми проголосуємо, якщо буде потрібно. Але це буде поганим першим кроком. Це не буде гарним початком для Лісабонського договору", - заявив Фраттіні.

За його відчуттями, є свідчення, що президентство отримає представник правоцентристів, а МЗС очолить лівоцентрист, на цю посаду найкраще підходить екс-прем'єр Італії Массімо Д'Алема. "Я говорю це з об'єктивних причин, тому що в нього є здібності, і, по-друге, тому що Італія, очевидно, підтримає італійського кандидата. Це питання національного інтересу", - сказав міністр.

Відзначимо, що Франко Фраттіні не першим висловив ідею створити європейську армію. У лютому минулого року президент Франції Ніколя Саркозі ратував за появу елітних сил оборони ЄС на базі шести найбільших країн-членів організації: Франції, Великобританії, Німеччини, Італії, Іспанії та Польщі.

В його проекті передбачалося, що "шістка" встановить єдині "правила гри" для забезпечення тісної інтеграції у військовій сфері, а мінімальний оборонний бюджет складе 2% ВВП. Також там говорилося про створення єдиного ринку озброєнь і виділення кожною з країн 10 тис. солдатів для спільних сил реагування. Головні сфери застосування: боротьба з тероризмом, створення спільних інфраструктурних оборонних програм, систем протиракетної оборони і розвідувальних технологій.

Обговорити на форумі