друкувати


Чи зупинить грип маска?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-16 10:50:04
Чи не найпопулярніший елемент гардеробу цими днями — захисна маска. Водночас деякі науковці вважають, що слава захисної маски — міф.

Зокрема, дослідники з університету Цинцинатті (США) заявили, що від вірусу свинячого грипу маска рятує лише умовно, адже збудник надто малий — лише 100 ланометрів.

Одноразовий медичний респіратор — це лише умовне, радше психологічне прикриття, — вважає вірусолог Надія Несторова. — Від випадкового потрапляння такого мікроорганізму одноразова маска захистить. А ось гарантувати захист від високопатогенної інфекції, коли віруси навколо "гуляють", вона не зможе.

По-перше, тому, що вірус грипу осідає і на руках, і на шкірі обличчя. По-друге, маска вже через три години сама може перетворитися на резервуар інфекції.

Краща і надійніша — чотиришарова марлева маска. Її можна випрати, випрасувати. Але маска — це не єдиний захист. У розпал епідемії слід змащувати слизову носа спеціальними мазями, бо слизова — це, власне, місце, де віруси починають розмножуватись. А ще слід носити рукавички, бажано — й окуляри, вживати профілактичні медпрепарати. Повернулися з вулиці додому — відразу ж знімайте в коридорі одяг, взуття, ретельно мийте руки, обличчя.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі