друкувати


З поля до комори — без втрат

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-16 10:21:29
Потужне господарство ТзОВ "Корнич", де директором депутат районної ради Володимир Гаврилов, напевне, лише умовно можна поділити на два відділення — Замулинецьке і Корницьке. Загалом — це єдиний, дружний колектив, де панує злагодженість у роботі, взаємовиручка і взаємодопомога.

Корницьким відділенням завідує добрий господар — Федір Терлецький. Тут великий зерновий склад. Чим багаті цьогоріч корницькі комори? В обробітку було 1457 га орної орендованої землі. Зерновими засіяли 540 га, урожайність — 48,6 ц/га. Під кукурудзою було 258 га, зібрали — по 71 ц/га. Уперше вирощували голозерний овес — на 136 га, чеський сорт "Абель" — зібрали по 29,6 ц/га. Це цінний корм для свиней та птиці. А ще сою молдавської селекції сорту "Аура" — по 13,9 ц/га.

Голова від току у Замулинцях — Наталія Ліщук, з цією приємною жінкою нам випала нагода познайомитися.

— Це людина, яка опікується всім, що зберемо з поля, — поважно представив господиню току директор господарства Володимир Гаврилов.

— Та я просто найбільше ключів маю, — ніяковіючи, віджартовується жінка — і з гордістю заносить до приміщення контори обжинковий сніп — дбайливо зібрані у пучки колосся пшениці, ячменю, жита. Збіжжя, яке вирощують у господарстві, буде не лише темою, а й окрасою упродовж усієї нашої розмови (на знімку).

— Тут, у Замулинцях, маємо насіннєву комору, — далі веде розповідь Володимир Гаврилов. — Адже ми репродукційне насіннєве господарство, тобто, маємо державою надане право вирощувати насіння і продавати його для посіву іншим господарствам. В основному, це зернові: сіємо еліту для отримання насіння першої репродукції.

Мають у господарстві і пташник, де одночасно можна утримувати до 50 тисяч штук курей-бройлерів. Підрощену птицю реалізовують у різних регіонах України, а ось поласувати м’ясцем королівської курочки можна у коломийських крамницях — гастрономі "Галичанка", супермаркеті "555".

Що ж до кормів, то для курей, як переконались, вигідно закуповувати збалансовані суміші на "АБО-МІКСі", а ось для свинок вистачає потужностей власного комбікормового заводу — до ста тонн у місяць. За рік продають до двох тисяч голів. Є також свої бойні. Це зручно і вигідно для реалізації. До того ж, м’ясними стравами забезпечують їдальню, де харчуються працівники господарства.

Утримують у ТзОВ "Корнич" й овець, із 90 голів — 40 вівцематок, які мають можливість літувати на полонині.

Щодо зернових, то тут теж подбали про повний цикл: від поля до комори — без втрат. Є зерноочисний комплекс, сушка.

— Наразі ведемо підрахунок свого господарювання, — долучається до розмови головний агроном, заслужений працівник сільського господарства України Михайло Василюк. — Спрацювали з прибутком, хай і невеликим. Рік був важким, особливо для рослинництва. Через засуху з сівбою довелося затягнути. Під урожай наступного року посіяли озимий ріпак на площі 180 га — гібрид і два сорти французької селекції — "Нельсон", "Смарт", "Онтаріо". Вони дають високу врожайність. Посіяли озиму пшеницю на площі 540 га. Зерно протруєне, ґрунт підживлено мінеральними добривами. Перевагу віддаємо таким сортам озимої пшениці, як "Поліська-90" і "Столична", адже у нас є свій млин і пекарня, а за вмістом клейковини саме ці сорти є одні з найкращих. Наразі закінчуємо оранку зябу. Повністю забезпечені насіннєвим матеріалом. Озиму пшеницю маємо свою, закупили сорт "Столична" та німецький "Торрілт" — засіяли 10 гектарів. Що ж до цьогорічного врожаю, потішили озимі зернові. Збирали їх трьома "Джон-Дірами". Якщо раніше через погодні умови кукурудзу ми молотили ще у листопаді, то тепер впоралися завчасу. А ось із ріпаком намучилися — став сходити аж наприкінці жовтня і хто знає, як він перезимує.

Заготовили доволі соломи — 650 тонн. Тепер навіть планують прес закупити для виготовлення паливних брикетів.

— Але ви не забудьте про головне написати, про наших людей, — наголосили наші співрозмовники.

Колектив тут сталий, люди досвідчені, а прізвища кращих працівників уже нам відомі з попередніх публікацій. Це — Дмитро Селезінка, Микола Ужитчак, Ярослав Мельничук, Григорій Потолков, Микола Мисливчук, Василь Чобанюк, Михайло Лесюк, Роман Лесюк, Василь Василащук, Іван Козарук. Загалом, доброї згадки вартує кожний, хто працює у господарстві ТзОВ "Корнич". Саме тому, не зважаючи на економічну кризу, оголошений карантин через грип, у господарстві не планують відміняти святкування з нагоди Дня працівників сільського господарства. Люди матимуть пошанівок, як і належиться. А нам, вільноголосівцям, залишається приєднатися до всіх щирих зичень і сподіватися на нові зустрічі з корницькими працелюбами.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі