друкувати


ПАФ "Вільна Україна": ставка на рентабельність

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-14 11:50:14
ПАФ "Вільна Україна", засновником якої є депутат районної ради Степан Балабаник, тепер очолює наймолодший у районі керівник сільгосппідприємства Василь Балабаник.

Під його орудою тут обробляють 1244 га ріллі. Ставку роблять на культури та сорти, що, принаймні, обіцяють рентабельність. Торік, скажімо, озиму пшеницю вирощували на 318 га і зібрали 1187 тонн. Серед різних сортів, які практикували, найкраще себе зарекомендувала як за врожайністю, так і за вмістом клейковини, озима пшениця Поліська-90. Цьогоріч під урожай наступного року озимину посіяли на 430 га.

Ріпак також є культурою рентабельною на сьогодні. Тому торік у господарстві його вирощували на 190 га. Вирощували озимий ріпак французького сорту Валєска та німецький гібрид Вектра. Врожаєм задоволені, адже отримали 304 тонн чистого зерна. Цьогоріч вже засіяли під майбутній урожай 227 га озимого ріпака.

Не менш прибутковою є і гірчиця, якої у господарстві було посіяно на 216 га.

Як господарство, котре вирощує елітне насіння, ПАФ "Вільна Україна" цьогоріч культивувала суперелітне насіння ярої пшениці Рання-93 і ярого ячменю Звершення, одержані від Коломийської дослідної станції.

На площі майже 100 га у цьому господарстві розкинувся молодий плодоносний сад. На 48 га ростуть яблуні сортів Айдарет, Спартан, Ренет, Симеренко, Глостер, Флоріна, Джонатан та інші. Саме тепер у саду завершується збір найкращого за всі попередні роки урожаю яблук. Серед голого віття червонобокі плоди так і в просяться у руки. Вже зібрано 400 тонн вітамінного фрукту. А поруч, на площі в 44 га, уже відпочиває після літа сортова смородина Титанія, Чернеча, Загадка, Білоруська солодка. Збирали її влітку комбайном Джоанна-2 і одержали 44 тонни.

Позаду — основні осінні роботи, тільки 35 сезонних працівників, жіночки з садово-польової бригади, дозбирують урожай яблук і проводять боротьбу з мишовидними гризунами, які тепер найбільше активізувалися.

А з нагоди професійного свята, як і годиться, велика подяка сільгоспвиробникам. Серед кращих — заслужений працівник сільського господарства України Ганна Махетчук, бригадир садово-польової бригади Ганна Лукінчук (до речі, нещодавно вона відсвяткувала ювілей. Ця непосидюча енергійна жіночка працює на підгайчиківських нивах від 1965 року. Починала трудову діяльність з посади обліковця. За весь цей довгий період зріднилася з господарством як з рідною домівкою), працівниці бригади Наталія Качурак, Марія Далибожик, Ганна Стефурак, Марія Файдаш, бригадир тракторної бригади Ігор Якубовський, механізатори Михайло Саєвич і Микола Грабарчук, Дмитро Василик і Олександр Гладуник, Ярослав Качурак, Віктор Сорокін, Володимир Гонташ, виконавчий директор Василь Герелюк, головний інженер Степан Марціновський, агроном Анатолій Хащевський.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі