друкувати


"Лендком" на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-14 10:49:12
Попри бажаність і сподівання на іноземного інвестора, перед ним існує певний острах. Мовляв, він прийде не благодійністю займатися, а заробляти гроші, тож витисне всі соки, пограбує, та й піде собі далі. А в царині сільського виробництва — забере ще й останнє, що ще залишилося у селянин, — землю. А тим часом він неспроможний обробити її самотужки, а вона просто занепадає.

З позаторішнього року на Прикарпаття прийшла одна з провідних у світі великобританська сільськогосподарська компанія "Лендком". Напередодні Дня працівників сільського господарства ми запросили в редакцію операційного директора Івано-Франківської філії ТзОВ "ЛК Юкрейн Груп" (дочірнього підприємства "Лендкому") Романа Костюка, директора ПАФ "Незалежність", щоб довідатися про результати першого сільськогосподарського року роботи на наших теренах.

— Ми дійсно зіткнулися з певною недовірою населення до іноземного виробника, при залученні паїв в оренду, — повідомив він. — Адже нам важливо було залучити земельні частки людей таким чином, щоб вони утворювали вигідний для обробітку масив землі. І тим не менше, працюємо тепер на Снятинщині і Коломийщині. На Коломийщині, зокрема, обробляємо в цілому 3000 га землі у Старому і Малому Гвіздці, Жукотині, Черемхові, Торговиці, Товмачику та Іванівцях.

Частина площ, які взяли в обробіток, на той час почали перетворюватись у молоденький лісок, — показує пан Роман фотознімки. Варто зауважити, що іноземці дали необхідну техніку, "хімію", поділилися технологією, але працювали на землі наші механізатори. Цьогоріч вирощували ріпак, після збору якого на деяких площах засіяли озиму пшеницю, а деякі площі підготовлені під яру. І треба сказати, наші хлопці добре працювали, що і визнали іноземці.

Річ у тому, що фахівці "Лендкому" відстежують хід робіт, а насамкінець привезли своїх колег фермерів, щоб показати їм роботу українських спеціалістів, що на наших землях можна вирощувати не тільки не гірші, а й вищі врожаї, аніж у Великобританії. А вони у свою чергу були приємно подивовані високою культурою землеробства та дотриманням технології.

— З нагоди професійного свята хочу, передусім, привітати наших механізаторів Василя Стражника, Михайла Буджака, Володимира Стражника, Миколу Слободяна, Михайла Євчука, Миколу Фреюка, Василя Фуштера, Василя Оренчука, Василя Манилюка та Івана Гордейчука, які не лише освоїли іноземну техніку, а й уміло її використовують, а також наших власників паїв, котрі довірили їх "ЛК Юкрейн Груп", і побажати всім щастя, здоров’я, успіхів у житті, злагоди та добробуту у сім’ях.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі