друкувати


ЗАТ "Степан Мельничук" — у пошуках альтернативи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-14 10:43:28
Залежне від усіх мислимих і немислимих зовнішніх факторів — погодних і людських, світової та внутрішньодержавної політики, від того, чи вчасно пішов дощ чи засвітило сонце, від несподіваних травневих приморозків та літнього граду, від ціни на пальне під час посівної чи збору врожаю, сільськогосподарське виробництво як жодне інше потребує батьківської державної опіки.

Але залишене наодинці зі всіма своїми проблемами і безнадійно збиткове, воно все ж намагається не лише вижити саме, а ще й нагодувати населення. Серед тих небагатьох господарств, які ще функціонують на Коломийщині всі ці роки, своє чільне місце посідає ЗАТ "Степан Мельничук".

ЗАТ "Степан Мельничук", кероване Мирославом Червінським, це — 1800 га ріллі, в тому числі — 200 га саду, одне із небагатьох в області, котре займається ВРХ і на сьогодні утримує 520 голів, з них — 237 корів.

— Господарство цього року спрацювало, можна сказати, непогано, — каже пан Мирослав. — Але ось який парадокс: чим більше ми працюємо, чим більше вирощуємо зернових, тим більше не можемо звести кінці з кінцями. Причина проста — відсутність стабільності у державі. Скажімо, минулого року ми зібрали менший урожай, ніж цього, але віддача була більша. І все ж таки — тримаємося. Наш колгосп, не побоюся цього слова, на сьогодні збережено, але перспектив на майбутнє — не дуже. У нашій державі сільське господарство на останньому місці.

У пошуках виходу з такої ситуації в ЗАТ "Степан Мельничук" вирощують як старі, ледь не забуті культури, так і нові. Щоправда... Маючи власне потужне льонопереробне підприємство, тут спробували відродити льонарство. Та, на жаль, так і не змогли продати ані коротке, ані довге волокно, вирощене ще минулого року. Навіть вже не хотіли збирати посаджений цьогоріч льон, оскільки це доволі трудомістка культура. А колись господарства, які вирощували льон, могли успішно існувати. Проте, пошук не припиняють. За сприяння Михайла Вишиванюка узялись вирощувати енергетичну вербу. Оскільки енергоносії постійно дорожчають, сподіваються, що певною альтернативою можуть стати паливні брикети з неї. Тут посадили вже 25 га маточної лози на площах, малопридатних для продуктивного сільгоспвиробництва: у Турці, Сідлищі, Коршеві. Адже японська лоза, як правильно називається ця культура, потребує вологих ґрунтів.

Особлива гордість ЗАТ "Степан Мельничук" — сад. А врожай яблук сьогодні нівроку! Збирати його допомагали школярі Ценяви, П’ядик, Годи-Добровідки, Джуркова, Малої Кам’янки. Вони ж допомагали зібрати і врожай картоплі. Звісно, їм велика подяка як від голови, так і від працівників господарства.

— З нагоди професійного свята, — сказав насамкінець голова правління ЗАТ "Степан Мельничук" Мирослав Червінський, — хочу привітати працівників господарства, які, незважаючи на всі негаразди, все ж не втрачають надії і працюють. Власне, завдяки їм господарство ще тримається на плаву. Окремо хочу подякувати своєму заступнику Михайлові Струтинському, спеціалістам, які працювали в саду: Ярославу Голембйовському, агрономові Юрію Дегтяруку, Галині Блащук, працівникам ферми: головному зоотехніку Дмитру Соповському, зоотехніку зі штучного осіменіння Ганні Приймачук, доярці Любові Семенович, механіку тваринницької ферми Петру Юречку, а також — головному інженеру Володимиру Семеновичу, трактористам — Мирославові Мартинюку, Василю Волощуку, Ярославу Радчуку, Василю Лебедюку, Дмитрові Гайдейчуку, заслуженому працівнику сільського господарства Дмитру Волощуку, механіку Сергію Токарєву, водіям Дмитру і Петрові Бойчукам, Василю Тепчуку, Дмитру Романюку, Івану Поповичу, Михайлу Левицькому, Івану Бідуляку, завскладом Любові Левицькій і Оксані Соповській, механіку Володимиру Михайлишину, головному агроному Галині Лазарук, головному бухгалтеру Наталії Семенович, головному економісту Марії Струтинській, працівникам П’ядицького відділку: керуючому Михайлові Петруняку, механізатору Володимиру Яричу і працівниці ланки Марії Гуцман. Усім їм шана і велика подяка. Хочу привітати усіх працівників сільського господарства зі святом і побажати всього найкращого, щастя, добробуту, сприятливої погоди як у житті, так і на виробництві.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі