друкувати


Скандальна вакцинація: Укольчик від грипу не хочете?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-13 05:22:11
Вакцинація від грипу в Україні обростає чутками і плітками. Хто каже, що під час епідемії робити щеплення вже пізно, хто стверджує, що краще пізно, ніж ніколи.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони Раїса Богатирьова заявила про намір Кабінету Міністрів забезпечити проведення безкоштовної вакцинації населення проти грипу А(H1N1). Про це вона сказала на брифінгу.

"Вакцинація буде безкоштовна для громадян. Є попередня домовленість з урядом про те, що гроші будуть виділені Кабміном на закупівлю вакцини", - сказала Богатирьова.

Вона уточнила, що через обмежену кількість вакцини проти грипу А(H1N1) у світі, насамперед вакцинація проводитиметься серед груп ризику, зокрема, серед дітей, лікарів, вагітних, астматиків, працівників освітньої сфери.

До речі, в Росії вакцинація уже почалася 9 листопада. На першому етапі вона проходитиме у Московській області, Алтайському краї, Тюменській, Брянській і Воронезькій областях.

"На першому етапі вакцинація охопить працівників служб життєзабезпечення (ЖКГ, водопостачання, електрозабезпечення, зв'язок), а з кінця листопада - медпрацівників, учителів, студентів 5-6 курсів медвузів, - повідомило міністерство. - Наступним етапом проходитиме вакцинація решти категорій населення за групами ризику за розвитком тяжких форм захворювання (люди, які потерпають від хронічних соматичних захворювань, вагітні жінки, діти)".

"У Росії розроблені, проведені через доклінічні, клінічні випробування та зареєстровані 4 вакцини, які під час випробувань показали свою ефективність і повну безпеку", - зазначили у Мінздравсоцрозвитку.

Тим часом міністр охорони здоров'я Польщі Єва Копач вважає масовану критику міністерства за відмову від закупівлі вакцини проти грипу A/H1N1 до завершення клінічних досліджень про її безпеку бажанням виробників "швидко заробити" на її продажу.

Про це міністр заявила під час дискусії з цього питання з колишнім керівником Міністерства охорони здоров'я РП Мареком Балицьким, який останнім часом дуже активно критикує Копач за зволікання із закупівлею партій вакцини проти грипу A/H1N1.

Копач у черговий раз підтвердила, що, не дивлячись на потужний тиск, не планує змінювати свою точку зору і купувати вакцину проти нового грипу до закінчення досліджень щодо її безпеки.

"Коли уряд отримає від фірм, з якими ми ведемо переговори, відповідь про безпеку щеплень, то підпишемо договір. Проте фірми хочуть, щоб уряд заплатив за вакцину, але не хочуть узяти на себе відповідальність за її дію", - сказала міністр.

Копач зазначила, що у 2003 році, коли Балицький був міністром охорони здоров'я, у Польщі був зареєстрований найвищий рівень захворюваності на грип за останні десять років - захворіли 1,2 млн. людей 36-мільйонної країни, і не були оголошені ніякі екстрені протиепідемічні заходи.

У свою чергу, Балицький заявив, що упевнений у безпеці вакцини проти "каліфорнійського" грипу, тому що Європейське агентство за оцінкою медичних продуктів дало дозвіл на використання цієї вакцини у країнах ЄС.

Отже, у Польщі вакцинація вже стає скандальною. То ж чи треба нам щепитися від грипу, повідомляє Mobus.

Обговорити на форумі