друкувати


13 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-13 03:07:57
91 рік з дня створення Директорії, А Люіс Керролл почав писати "Алісу". Сьогодні Міжнародний день сліпих. Відзначається в день народження Валентина Аюі. Цього дня в 1925 році, дослідивши останки єгипетського фараона Тутанхамона, єгиптологи оголосили, що йому в момент смерті було 15 років.

В 1956 році Верховний суд США визнав незаконною расову сегрегацію у суспільних автобусах. А в 1987 році Би-Би-сі показало першу рекламу презервативів.

В ніч з 13 на 14.11.1918 р. в Білій Церкві була створена Українська Директорія - центральний орган влади Української народної республіки (листопад 1918 – листопад 1920).

Прийшовши до влади, Директорія видала 26 грудня 1918 року декларацію про відновлення законів УНР і про передачу поміщицької землі селянам без викупу. Відразу після приходу до влади, у директорії виникли проблеми. З півночі наступала Червона Армія. З півдня наступали війська Антанти, з якою Директорія намагалася порозумітися. Але, навіть пішовши на значні поступки, вона не змогла знайти у них розуміння. Антанта допомагала Білій армії Денікіна, яка хотіла відродити Велику Російську імперію. 15 вересні Директорія передала всі повноваження Симону Петлюрі, а 24 вересня оголосила війну армії Денікіна. Військова компанія проти Денікіна була важкою і нерівною. Запекло чинячи опір, українські війська поволі відступали на захід. Крім того, керівництво УГА (Українська Галицька армія, яка входила до складу військ УНР) підписало з армією Денікіна угоду про вхід УГА до складу денікінських формувань. В листопаді 1919 року із заходу наступали польські частини. На нараді членів уряду УНР було вирішено перейти на партизанські методи боротьби. Частина армії УНР виступила в так званий Зимовий похід по тилах Червоної і Білої Армії. Похід тривав біля півроку і в травні частини УНР прорвалися на захід. До цього моменту більшовики розбили денікінську армію і рухалися на захід. 22 квітня між польським урядом і урядом УНР, очолюваний Симоном Петлюрою, було підписано Варшавську угоду, за якою Польща визнавала УНР, Польща одержала деякі українські землі. Правда, поляки в той же час почали переговори з російськими комуністами і, добившись від них територіальних поступок (за рахунок української території), уклали перемир'я. Комуністи перекинули війська і вибили армію УНР на територію нової Польщі, де українці були інтерновані. В 1921 році деякими українськими військовими була проведена спроба Другого зимового походу по території Радянської України. Проте частина з них потрапила в полон і 23 листопада під Базаром 359 учасників походу було розстріляно. Так закінчився період української держави 1917 -1920 років. Україна була поділена між

Радянською Росією і Польщею. Деякі українські землі ввійшли до складу Чехословаччини і Румунії.

Православні: Амплій, Апеллій, Арістовул, Епімах, Іван (Іоанн), Мавра, Наркисс, Никодим, Спиридон, Стахій і Урван.

Католицькі: Венедикт, Микола, Станіслав.

Цього дня:

1800 Щойно побудований Михайлівський замок у Петербурзі оголошено резиденцією імператорського прізвища.

1862 Люіс Керролл стримав обіцянку, дану раніше Алісі Лідделл, записавши в своєму щоденнику: "Почав писати казку про Алісу, сподіваюся закінчити її до Різдва".

1914 Американка Мері Фелпс Джейкоб запатентувала еластичний бюстгальтер без плічок (за іншими даними, патент був отриманий 3 листопада).

1917 Рада депутатів Юзовки (нині Донецька) засудила Жовтневу революцію.

1982 У Вашингтоні біля Білого дому споруджено Меморіал пам'яті ветеранів В'єтнамської війни.

1982 Американський президент Р.Рейган відмінив санкції проти СРСР, введені після оголошення в Польщі військового положення.

2001 Президент США Джордж Буш ухвалив рішення про створення секретних військових трибуналів для суду над особами, обвинувачених у терористичній діяльності.

13 листопада народилися:

354 Аврелій Августин Блаженний (354-28.8.430), єпископ міста Гіппон, християнський теолог, святий. В 1298 році папа Боніфацій VIII оголосив його Вчителем Церкви. Деякі його думки: "Люди випробовують страждання саме настільки, наскільки піддаються їм"; "Зла людина шкодить самій собі перш, ніж нашкодить іншій"; "Досконалість є знання людини про свою недосконалість".

1745 Валентин Аюї (Гаюї), французький педагог, засновник першого в світі інтернату для сліпих.

1831 Джеймс Максвелл, англійський фізик, творець електродинаміки.

1850 Роберт Льюїс Стівенсон (1850-3.12.1894), англійський письменник ("Острів скарбів", "Катріона", "Чорна стріла").

1935 Джордж Кері, архієпископ Кентерберійський (з 1991 р.), другий після королеви в ієрархії англіканської церкви.

1954 Олексій Макаревич, продюсер групи "Ліцей". В 1991 році Олексію Макаревичу прийшла в голову ідея про створення "Ліцею". Сталася ця подія після відвідування концерту в театрі-студії, на якому його дочка Настя співала разом з двома подружками. Так відомий у середовищі шоу-бізнесу художник-сценограф, у минулому - гітарист культової московської групи "Воскресенье", ступив на нелегку продюсерську дорогу.

1955 Вупі Голберг, американська кіноактриса.

1958 Олена Октябрьовна Циплакова, кіноактриса ("Щаслива Женька", "Шкільний вальс", "В зоні особливої уваги", "Адам одружується на Єві", "Ми з джазу"), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі