друкувати


З перших уст: Проблемні сфери української економіки 2009 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-13 01:34:28
Незважаючи на осіннє похолодання, в економіці України почалася відлига: рівень безробіття по країні поступово знижується. Найнижчий її показник на цей момент зафіксований у Києві. За останніми даними оприлюдненими Київміськрадою, рівень безробіття в столиці становить 6,9% (по Україні - 9,5%).

Для порівняння: за даними Євростату, середній рівень безробіття в країнах ЄС у вересні склав 9,7%, а в окремих державах співдружності (Латвії та Іспанії) перевищив 19 відсотків.

"Протягом січня-серпня 2009 року в Києві введено в дію 34,8 тисячі нових робочих місць", - запевняє Перший заступник мера Києва Ірена Кільчицька. До того ж після невиправдано великої кількості скорочень наприкінці минулого - початку цього року компанії поступово починають розширювати свій штат і залучати фахівців на посади, які відкрилися.

За даними JOB.ukr.net, в III кварталі 2009 року попит на фахівців відповідав пропозиції. У той час як в I кварталі цього ж року на одне вакантне місце претендувало 1,2 предендентів, а в II кварталі - 1,1 предендентів. При цьому в III кварталі кількість вакансій збільшилася на 60% в порівнянні з I кварталом і на 28% у порівнянні з II кварталом.

Про плавному одужанні української економіки говорять і останні дані рейтингового агентства Fitch. У прийдешньому 2010 Україні прогнозують економічне зростання на 3-4%.

Експерти схиляються до думки, що друга хвиля кризи трохи зачепить економіку країни. На їхню думку, до кінця року кількість безробітних в Україні знизитися на 50 тисяч чоловік. Не в останню чергу це пов'язано з поступовим відновленням промислового виробництва в країні. Приміром, за прогнозами Мінпромполітики, обсяг експорту української металопродукції в 2010 році збільшиться на 12%. Отже, збільшуючи обсяги виробництва, меткомбінати вже зараз починають відновлювати раніше скорочених робітників на своїх підприємствах. За словами міністра економіки України Богдана Данилишина, уряд прогнозує зростання виробництва в машинобудуванні на 5%, харчовій промисловості - на 3%, виробництві неметалевої мінеральної продукції - на 7%.

Але навіть при стабілізації на ринку праці і оптимістичних настроях аналітиків, експертів і чиновників, деякі сфери ринків України зазнали серйозну перевірку на міцність цього року. Крім металургії та виробництва в цілому, найбільший спад був відзначений у сферах туризму, страхування, будівництва та банківському секторі.

Так, у зв'язку з кризою туроператори намагаються адаптувати свої портфелі пропозицій до нових умов. Якщо спочатку залякані загальною економічною ситуацією і звільненнями люди хотіли відмовитися від відпусток, то тепер вони знову йдуть у турагентства. І все ж, в цілому, туризм зараз переживає спад активності. Ціни на турпакети виросли на 20% не тільки в Україні, а й в усьому світі. Це відбулося через те, що туроператори знизили комісійні агентствам з 10-14% до 6-8% і повсюдно почали урізати процентну ставку менеджерського складу турагенств.

Наталія Журавльова, менеджер київського турагентства "MIPTOUR", у своїх коментарях описує сьогоднішні реалії туристичного бізнесу так: "Люди не поспішають їздити так активно, як раніше. У порівнянні з попередніми роками галузь зазнає невдачі в момент несезонної активності. Туроператори знижують квоту місць на чартерних авіарейсах, також стикаються з тим, що невикуплені місця доводиться в терміновому порядку реалізовувати за допомогою "гарячих турів". Такі вимушені акції, природно, йдуть на шкоду туроператору".

Будівництво донині зазнає стагнацію. Заморожені ще навесні минулого року проекти і зараз перебувають у стані анабіозу, - продовжують реалізовуватися тільки одиниці з них. Великі плани будівельники пов'язують із прийдешнім 2010-м роком: "Будівництво завжди було пов'язано з великими ризиками і в своєму розвитку безпосередньо залежить від банківського сектора. - Розповідає Олександр Шовкалюк, керівник проектів готельної нерухомості Інвестиційної компанії XXI століття. - Оскільки велике будівництво передбачає довгострокові проекти, банки на даний момент побоюються робити кроки в напрямку кредитування об'єктів нерухомості. Або ж пропонують кредити під дуже високі відсотки, що істотно знижує рентабельність проектів та їх ефективність для девелопера. Іноземні інвестори активно придивляються до існуючих проектах (які у зв'язку з несприятливою ситуацією на ринку були зупинені), намагаючись придбати самі "ласі" за низькою ціною. Особливий інтерес проявляють до готельних проектів, житла преміум-класу. Менший - до торгових центрів та офісів. У цілому ж реальних угод і потоку іноземного капіталу не варто чекати до виборів, тому що політичні ризики в нашій країні мають дуже сильний вплив на всі сфери діяльності.

У перспективі на розвиток готельного бізнесу в Україні покладають великі надії, тому що він у нас слабко розвинений. Київ (не кажучи вже про інші міста) не в змозі забезпечити обслуговування якісними номерами з необхідним рівнем сервісу та наданням послуг. Тому не дивно, що найбільші готельні мережі розглядають Україну як потенційно вигідний ринок".

На даний момент позитивна динаміка в сфері будівництва проглядається тільки серед дрібних підрядників: попит на обробно-ремонтні роботи протягом року зріс, як і на будівництво приватних будинків і котеджів.

Ринок страхування в цьому році переживав не найкращі свої часи. Справа в тому, що докризове зростання банківського сектору України стимулювало українські страхові компанії робити ставку на банківський канал продажів, - проте, за даними Асоціації українських банків України, з січня 2009 року загальний кредитно-інвестиційний портфель банків у середньому скорочувався на 2-4% щомісяця. До осені загальний показник скорочення був зафіксований на позначці в 12,7%.

Зниження продажів нових автомобілів, як наслідок зниження споживчих можливостей загалом, у додаток до обвалу банківського сектору, призвело до значного падіння страхового ринку України в 2009 році. Так, класичний ринок страхування скоротився на 19% в поточному році.

Поступове відновлення ринку аналітики пов'язують з прогнозованим економічним зростанням України. До позитивного настрою страховиків схиляють і загальноєвропейські тенденції на ринку страхування, які вже цього року показують поступове зростання.

Юрій Курільчук, рекрутер Центру Кадрових Технологій "ЕГО", вважає, що "у нашій країні фахівці сфери фінансів не залишаться без роботи. Саме фахівці. Керівників цікавлять в першу чергу практичні, а не теоретичні навички. Ринок праці зараз актуальний для досвідчених претендентів. Навіть за умови, що криза сильно зачепила їхню галузь".

Ці слова підтверджує і Віталій Соловйов, начальник відділу маркетингу та реклами АКБ "Східно-Європейський банк": "Левова частка звільнень припала на перше півріччя 2009 року, коли банки активно скорочували роздуті штати і закривали неприбуткові відділення. З часом процес сповільнився, але не припинився - в основному він триває в банках з тимчасовою адміністрацією. Ринок повний професійних банківських працівників, проте знайти роботу непросто. Адже кількість відкритих вакансій зараз невелика, і затребувані фахівці вузьких напрямків: юрисконсульти, фахівці з оцінки ризиків, аналітики".

У продовження, оцінюючи ситуацію банківського сектору в цілому, Віталій змушений констатувати, що сфера все ще перебуває в нестабільній ситуації і сильно залежить від багатьох зовнішніх чинників.

"Європейські фінансові структури, які раніше служили джерелом "дешевих" коштів для українських банків, зараз самі тільки почали ставати на ноги. Надходжень всередині системи недостатньо. Так, за 9 місяців 2009 року скорочення портфелів депозитів фізичних та юридичних осіб склали 7 і 13,5 відсотків відповідно. Незважаючи на програми реструктуризації, зростає і кількість проблемних кредитів, особливо валютних". Ці та цілий ряд інших причин позначилися на загальному показнику збитків українського банківського сектору. За даними Асоціації українських банків станом на 01.10.2009 року, загальний збиток становить 18,9 млрд гривень. Для порівняння, рік тому чистий прибуток склав 6,2 млрд.

"Думаю, з огляду на потребу банківської системи в істотній докапіталізації і неможливість відновлення зовнішніх запозичень в найближчій перспективі, ми будемо свідками появи низки проблемних банків і глобалізації банківської системи".

"Відновлення показників прибутковості і прибутковості банківської системи очікують не раніше 2 кварталу 2010 року", - резюмує Віталій Соловйов.

За останніми даними сайту JOB.ukr.net, у 2009 році ситуація на трудовому ринку України стабілізувалася - до кінця року попит на фахівців прирівняли до кількості пропозицій. Криза посприяла реструктуризації компаній і оптимізації в рядах їх співробітників. В умовах поступової стабілізації економіки і почалося зростання ВВП, організації поступово почали розширюватися. У тому числі і залучати нових співробітників.

Криза як така зараз залишилася більше як психологічний фактор. Українське виробництво і ринки поступово починають набирати обертів, і з середини 2009 року показують плавний приріст.

Тільки невизначена політична ситуація, пов'язана із прийдешніми виборами на посаду президента країни, не дозволяє українським ринкам повною мірою розпочати своє зростання. Іноземні інвестори очікують змін, які настануть після приходу до влади будь-якої з політичних сил. А банківський сектор на даному етапі відновлює довіру українських вкладників після обвалу 2008 року.

До того ж, як показує статистика, до кінця року зарплати українців практично досягли докризового показника.

Обговорити на форумі