друкувати


Українці в новій ротації

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-13 12:14:36
Вчора у Косовому, в базовому таборі українського миротворчого контингенту "Бреза" відбулася урочиста церемонія передачі повноважень військовослужбовцям нової ротації національної складової спільного українського-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної тактичної групи "East" сил КФОР.

В урочистостях взяли участь перший заступник командувача Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Анатолій Пушняков, який на період ротації очолює оперативну групу Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України, аташе з питань оборони Посольства України в Республіці Сербія полковник Володимир Опанасюк, представники командування багатонаціональної тактичної групи "East" сил КФОР та спільного миротворчого батальйону "УкрПолбат", керівництво місцевої влади муніципалітету Штрпце, який знаходиться в українській зоні відповідальності, військовослужбовці "УкрПолбату", повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

На початку урочистої церемонії перед строєм військовослужбовців старої та нової ротацій української складової спільного українсько-польського батальйону був внесений прапор миротворчого підрозділу. Після цього пролунав Державний гімн України.

В урочистій обстановці командири старої та нової ротацій національного миротворчого контингенту підполковники Сергій Стороженко та Михайло Забродський передали Бойовий прапор "УкрПолбату" один одному та доповіли командиру спільного українсько-польського підрозділу підполковнику Війська Польського Цезару Пацевичу про передачу посади та зони відповідальності. Після передачі повноважень слово для виступу було надано заступнику командира багатонаціональної тактичної групи "East" сил КФОР полковнику ЗС США Тому Люмісу.

– Партнерство є ключовим для успіху місії КФОР та для нас, як командування багатонаціональної тактичної групи "East". Українські миротворці професійно працювали у взаємодії з міжнародними партнерами, надійно забезпечували мир та спокій в Косовому. Це була велика честь – служити разом з вами, – зазначив у привітальній промові полковник Том Люміс.

Звертаючись до командира українського миротворчого підрозділу нової – 13-ї – ротації підполковника Михайла Забродського, він підкреслив, що запорукою успішних дій багатонаціональної тактичної групи "East" сил КФОР є об’єднання зусиль військовослужбовців усіх національних контингентів, і висловив впевненість, що українські миротворці й надалі високопрофесійно нестимуть службу на цій балканській землі. – Ми маємо працювати як одна команда з метою допомогти Косовому стати місцем, де всі громадяни можуть досягти процвітання. Я знаю, що ви добре підготовлені, професійні вояки, і переконаний, що ви продовжуватимете добру справу ваших попередників, – сказав він.

Зі словами подяки до військовослужбовців українського контингенту попередньої ротації звернувся перший заступник командувача Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Анатолій Пушняков. – Ви багато чому навчились при виконані бойових завдань з підтримання миру та спокою на Косовській землі, і я впевнений, що цей безцінний досвід буде вам корисним під час подальшого проходження служби в Україні, – зазначив він.

Генерал-лейтенант Анатолій Пушняков звернув увагу українських миротворців нової ротації на те, що наступні місяці будуть надзвичайно важливими та відповідальними як для військовослужбовців "УкрПолбату", так і для міжнародної спільноти, що працює заради світлого майбутнього Косового.

– Ви маєте продемонструвати відданість справі побудови безпечного і захищеного майбутнього Косового, а також зробити все від вас залежне для підтримання іміджу Збройних Сил України на міжнародній арені. Вірю, що спільними зусиллями ви досягнете цього, – підкреслив перший заступник командувача Сухопутних військ ЗС України. Під час урочистої церемонії перед присутніми також виступили командир "УкрПолбату" підполковник Війська Польського Цезар Пацевич, командири старої та нової ротацій українського миротворчого контингенту, представники влади муніципалітету Штрпце.

У своєму виступі командир 12-ї ротації національної складової "УкрПолбату" підполковник Сергій Стороженко висловив вдячність за віддану працю всьому особовому складу підрозділу. Також він подякував за тісне співробітництво командуванню багатонаціональної тактичної групи "East", командиру українсько-польського миротворчого батальйону підполковнику Війська Польського Цезару Пацевичу, з підлеглими якого протягом півріччя українські миротворці спільно виконували миротворчі завдання, а також населенню Косового, особливо мешканцям муніципалітету Штрпце, де виконували миротворчі завдання українці. Після цього за давнім звичаєм на добру згадку про український контингент 12-ї ротації підполковник Сергій Стороженко вручив присутнім гостям подарунки.

На завершення церемонії передачі повноважень українські підрозділи обох ротацій у спільній колоні пройшли перед гостями урочистим маршем.

Варто додати, що наступний, заключний етап ротації національної складової "УкрПолбату" заплановано провести 13 листопада. В цей день до Косового комбінованим транспортом вирушать 98 українських миротворців, а на Батьківщину повернуться 80 військовослужбовців попередньої ротації. Загалом в рамках чергової ротації в Косовому буде замінено 184 українських миротворці.

Довідка. Національний контингент спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" виконує завдання у складі багатонаціональної бригади "East" сил КФОР з 1 вересня 1999 року. Серед основних завдань, що покладаються на особовий склад українського контингенту – здійснення патрулювання, забезпечення безпеки пересування місцевих жителів, несення служби на спостережних постах, надання гуманітарної допомоги, перевірка автомобільного транспорту та населення на предмет наявності зброї, вибухівки, наркотичних речовин та контрабанди, охорона історичних пам’ятників тощо.

Обговорити на форумі