друкувати


"Без титулу" на "Маргінесах"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-13 11:19:49
Івано-Франківську галерею "Маргінеси" та концептуальний проект "Без титулу" Ростислава Котерліна презентували нещодавно прикарпатські митці на великій столичній ярмарці галерей "Art-Kyiv-Contemporary -2009".

На відміну від інших галерей, де було представлено десятки робіт, наші земляки відзначилися мінімалізмом та показали тільки сім робіт. Але навіть цією невеликою кількістю були поміченими. За словами учасника ярмарки Анатолія Звіжинського, представити "Маргінеси" у Києві вдалося через запрошення директора "Я-Галереї" Павла Гудімова, який займався відбором арт-галерей до участі в цій ярмарці. Окрім Ростислава Котерліна, у столиці мали бути показані твори Олекси Фурдіяка. Проте останній з певних причин відмовився взяти участь у "Art-Kyiv-Contemporary-2009".

Як повідомив Коломия ВЕБ Порталу пан Звіжинський, сама рівень організації ярмарки бажав би кращого. Торги не відповідали своїй суті, адже не було продано жодної картини, про продажі домовлялися, напевно, приватно. Єдиними торгами став благодійний аукціон, проведений на завершення мистецького дійства. Художники за кілька годин повинні були намалювати картини на тему свинячого грипу. Ці роботи, власне, й продавалися, а кошти було відправлено в дитячі будинки.

Купували малюнки доволі заможні люди. Особливо торгувалися за відомі імена, бо ж часом є неважливо, що і як намальовано, а важливим є відоме ім’я. Отож за відносно невелику ціну можна було придбати роботу відомих і знаних в Україні та далеко поза її межами митців. Ростислав Котерлін розповідає, що намалював свиню з марлевою пов’язкою із написом "Вони — хворіють, вона — лікує".

Проте сама участь у столичній ярмарці задоволення не з дешевих. Так мінімальна ціна одного боксу від 15 тисяч гривень. Ціни часом значно вищі, аніж у Європі. Проте на європейських ярмарках участь художників та галеристів у таких торгах фінансово виправдана та вигідна, то в Україні не вельми. Хоча максимальна ціна робіт на київській ярмарці становила 30 тисяч євро.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі