друкувати


За 7 місяців державний борг збільшено з 80 млрд до 230 млрд

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-12 06:08:05
У рамках робочої поїздки до Полтавської області Президент України Віктор Ющенко проводить нараду, присвячену проблемам функціонування промислових підприємств.

У своєму вступному слові Президент констатував надзвичайне падіння промислового виробництва в Україні за підсумками 9 місяців цього року. Зокрема, за підсумками роботи промислових підприємств за 9 місяців цього року індекс промислової продукції становить 71,6% до відповідного періоду минулого року. У металургійному комплексі обсяги виробництва основних видів продукції становлять 63,1% до минулорічного рівня, у машинобудівному комплексі - 48,6%, у радіоелектронній промисловості - 66,5%, у хімічній - 69,5%, у легкій - 70,6%. При цьому Глава держави висловив сумнів щодо того, що така ситуація виникла внаслідок світової фінансової кризи, повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

"Головною проблемою цього промислового занепаду є бездарна урядова політика в даній сфері. Абсолютно некомпетентний метод управління на рівні відносин уряд - центральний бюджет - господарські структури", - переконаний Президент.

Він наголосив, що найпершим кроком у подоланні кризи мала стати підтримка реального сектору економіки - через стимулювання внутрішнього споживання, напряму або через рекапіталізацію, проте уряд чинить навпаки. "Не дати обвалитися реальному сектору – це параграф номер один виходу з кризи. Що робить український уряд? Жодна програма по жодному сектору національної промисловості не була відкрита. Економіка не дочекалася допомоги прямої, економіка не дочекалася навіть допомоги опосередкованої", - сказав Президент.

Прикладами поглиблення кризи він назвав зростання невідшкодованого ПДВ і стягнення податків наперед, що послаблює національний бізнес. З початку року невідшкодовані суми ПДВ зросли на 5572,3 млн грн (на 43,6%) і станом на 1 листопада досягли 18,4 млрд грн. "Це пояснення того, чому ми знаходимося у кризі до сьогоднішнього дня, чому ми маємо темпи виходу, які розтягнуться на роки", - пояснив Президент.

Через небажання відкоригувати бюджет до економічних реалій кризи щомісяця недоотримано 30% надходжень до бюджету, дефіцит доведено до безпрецедентних 12%, створено дефіцит Пенсійного фонду. Причому вирішення цих проблем уряд знаходить в емісії. З квітня Національний банк придбав боргових зобов’язань Уряду на 31 млрд грн - це фактично емісійне фінансування дефіциту бюджету. "Щоб фінансувати газ, пенсії і бюджетникам - заробітну плату", - пояснив Президент.

За 7 місяців державний борг збільшено з 80 млрд до 230 млрд, наслідком чого стане те, що в бюджеті 2010 року обслуговування відсотків по державному боргу уряду коштуватиме більше, ніж видатки на освіту, медицину й оборону. "Це називається криза - таке управління фінансами, національним бюджетом, відносинами з промисловістю", - констатував Глава держави.

Він вкотре закликав виправляти ситуацію через проведення справжніх реформ. "Країна може уникнути кризи в одному випадку - коли у нас буде прем’єр-реформатор", - переконаний Віктор Ющенко. Нинішній стиль урядової політики, наголосив він, лише поглиблює кризу. "Така політика приводить до одного – що вона працює. Я маю на увазі криза. Криза працює", - сказав Президент.

Як приклад кризової політики уряду Президент навів ситуацію на Крюківському вагонобудівному заводі, який він сьогодні відвідав у рамках поїздки на Полтавщину. Сума невідшкодованого ПДВ Крюківському вагонобудівному на 10 листопада поточного року перевищила 91 млн грн Не розраховується за поставлені вагони й Укрзалізниця - її заборгованість заводові сягає майже 97 мільйонів гривень. Разом це становить 188 мільйонів гривень обігових коштів підприємства, фактично вилучених державою. Окрім того, завод змушений наперед сплатити податки. "Це промисловий авантюризм", - назвав таку ситуацію Президент.

Глава держави закликав змінити ставлення до бізнесу, яке насамперед має передбачати реформу бюджетних відносин. "Відносини з бюджетом є абсолютно неадекватні. Відповідь одна - ми повинні глибоко реформувати ці відносини, починаючи із збалансованого бюджету, непопулістичного бюджету, бюджету розвитку, який би зменшив обсяги нераціонального державного споживання, вийшов на той оптимальний рівень, який потрібний і для соціальної політики, і для підтримки окремих секторів національної економіки", - переконаний Президент.

Обговорити на форумі