друкувати


Цифрове телебачення від "Укртелекому"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-12 06:01:41
Держадміністрація зв'язку розробляє план впровадження цифрового телебачення з використанням первинної мережі "Укртелекому". Найближчим часом він буде запропонований Кабінету Міністрів, повідомив голова адміністрації Микола Гончар.

За його словами, використання мережі держоператора дозволить здешевити впровадження технології з 4 млрд грн до 360-400 млн грн. "У Держконцерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ; здійснює доставку ТВ-сигналу) зараз 560 веж. Ще 160 є в "Укртелекому". Це досить великий ресурс для здешевлення створення мережі цифрового мовлення", - сказав М. Гончар.

У проекті Держадміністрації зв'язку поки залишається невирішеним питання доставки сигналу споживачам. В "Укртелекомі" готові на додаткові інвестиції для участі у проекті. "При необхідності вежі будуть укріплені. У будь-якому випадку це в сотні разів дешевше, ніж будувати нові", - говорить директор філії об'єднаних продаж "Укртелекому" Ігор Сиротенко. "До передавача сигнал буде доставлятися по оптоволоконній мережі або радіолінії, а потім ефірним способом споживачам", - додає заступник гендиректора КРРТ Олександр Пивнюк. Якщо план держадміністрації буде прийнятий, "Укртелеком" зможе отримати додаткове джерело доходу. За словами члена Нацради з питань телебачення і радіомовлення Куруса, вартість доставки сигналу для одного мультиплексу становить 35-40 млн грн на рік: "Укртелеком" може на цьому заробити, але поки незрозуміло, скільки. Кількість додаткових веж, які потрібні для впровадження цифрового ТБ, ще не підраховано ".

Відповідно до угоди країн-членів Міжнародного союзу електрозв'язку ("Женева-2006") до 2016 р. Україна повинна перейти на цифрове мовлення, відмовившись від аналогового. Реалізація програми доручив госконцерну з питань радіомовлення, радіозв'язку та телебачення. На впровадження цифрового телебачення необхідно близько 4 млрд грн. Цього року з держбюджету на реалізацію програми виділено всього 7 млн грн, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі