друкувати


На гарбузах проявилися... хрести

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-11 03:14:42
Уже кілька днів жителі Волині обговорюють незвичайну подію - на городі 77-річної Надії Кушнірчук зі села Рудників Маневицького району виросли гарбузи... з хрестами. Хтось каже про диво Господнє, а хтось - про знаки рукотворні.

Важко зрозуміти, яким чином з’явилися такі нарости на овочах - хрести на гарбузах наче вигаптувані нитками. Саме зображення нагадує орнамент старовинних писанок. Надія Зиновіївна розповідає, що цьогорічний врожай у неї небагатий. Мовляв, вона живе самотньо, тож вирішила не садити багато городини. Гарбузів вродило “аж” десять. Жінка зізнається, що нічого дивного не помітила, забираючи їх з городу до клуні. Склала рядочком у сіні, біля них – капусту. А днями до неї в гості приїхала сестра з Колок. Пішла вибирати собі капусту – і ахнула, побачивши на гарбузові, що лежав поряд, дивовижні знаки.

– Я відразу пішла подивитися, чи ж справді хрести на овочах з’явилися, чи сестра не жартує, – зізнається господиня. – Тоді знак був лише на одному гарбузові. А наступного дня проявився на інших двох.

Диво-овочі занесли у місцевий Свято-Покровський храм. Вірні переконані, що хрести на них не людською рукою написані. І пояснюють – це Господь нам посилає знамення. – У давнину хрест був символом страждань, – каже протоієрей Ярослав Максимук, благочинний Колківської округи. – Мабуть, не випадково поява такого Божого знака вселяє в людей тривогу. Але сьогодні це радше символ перемоги життя над смертю, добра над злом. Тож мені віриться, що випробування, які зараз переживає наша країна, незабаром закінчаться, що Господь змилостивиться над нами у зв’язку з цією епідемією грипу.

Поспішають до храму не лише його парафіяни, а й вірні різних конфесій з багатьох куточків України – кожен хоче побачити диво. Сільська громада вирішила усім разом постити кілька днів і піти до сповіді та причастя... Яка ж подальша доля диво-гарбузів? Якщо Господь дасть їх висушити і зберегти, то буде пам’ятка, каже священик.

Автор: Наталія КРАВЧУК, "Високий замок"
Обговорити на форумі