друкувати


11 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-11 02:42:18
Народилися Парацельс, Остап Вишня, Достоєвський, Ді Капріо, а поляки стали незалежними. День пам'яті загиблих у першу світову війну (відзначається в річницю підписання 11 листопада 1918 року Комп’єнського перемир'я, що завершило першу світову війну; в Росії вперше відзначався в 1996 році).

Ангола відзначає День проголошення незалежності (1975). Великобританія - Маков день - день поминання всіх полеглих у світових війнах і військових конфліктах. Канада День пам'яті полеглих або День поминання. США День ветеранів. Історія свята бере початок у 1919 році. Польща - День незалежності (річниця відновлення в 1918 році незалежності Польщі). Мартиніка, Гваделупа, Сен-П’єр, Мікелон і Французька Гвіана - День перемир'я.

Цього дня в 1889 році народився Остап Вишня (псевдонім; справжнє ім'я і прізвище Павло Михайлович Губенко). Сталося це в містечку Грунь, нині Сумської області. З 1917 вчився в Київському університеті. Друкуватися почав у 1919.

В кінці 1919 року майбутній письменник потрапив у полон до більшовиків разом з декількома тисячами бійців української армії, важко хворих на тиф. У той час Павло Губенко був начальником медично-санітарного управління Міністерства залізниць УНР. В його розпорядженні знаходилися всі залізничні госпіталі, в яких лежали хворі офіцери і козаки Української Галицької армії і армії Української Народної Республіки. Зрозуміло, що такого високопоставленого петлюрівського урядовця більшовики не могли випустити просто так (спасибі хоч, що не розстріляли на місці). Саме тому Павло Губенко пробув у харківському НК до весни 1921 року - "до повного закінчення громадянської війни" (таким було формулювання ревтрибуналів для запеклих ворогів радвлади).

"Реанімував" Губенка мало не сам Скрипник, який читав його гуморески в офіційних уенерівських виданнях. Павло Губенко писав чесно і їдко: висміював всі недоліки Директорії і особисто головного отамана Симона Петлюру. Саме йому приписується крилата фраза: "У вагоні Директорія, під вагоном територія..." (відмітимо, що Симон Васильович Петлюра був Демократом з великої букви: цензури в УНР не існувало!). Втім, згодом Остапу Вишні "петлюрівство" не раз агукатиметься: в'язниця і концтабір 1933-1943 років тому найяскравіше підтвердження.

Православні: Аврам, Анастасія, Ганна, Клавдій, Марія, Неон, Феонілла.

Католицькі: Варфоломей, Мартін.

Цього дня:

1215 Скликаний найбільший в історії середньовіччя Латернський Уселенський собор.

1417 В Констанці завершився початий ще в 1414 році собор, який поклав край Великій схизмі, коли на папському престолі знаходилося одночасно до трьох пап! Один з пап - Григорій XII - задовольнився кардинальським титулом; другий - Іоанн XXIII - утік з собору, був арештований і позбавлений влади; а третього - Бенедикта XIII - довелося позбавити влади заочно, оскільки дістатися до нього в Авіньоні було неможливо. Новим папою був вибраний представник римської знаті Оддо Колона, який узяв собі ім'я Мартін V. Цікаво, що на початку собору він був звичайним мирянином і пройшов всі церковні ієрархічні ступені за час проведення собору.

1790 До Англії з Китаю завезено хризантему.

1889 Вашингтон став 42-м штатом США.

1917 На засіданні Петербурзького ревкому вперше в революційній Росії використаний термін "ворог народу".

1999 Директор лісабонського зоопарку привів до португальського парламенту лева і тигра на знак протесту проти слабкого фінансування його установи.

11 листопада народилися:

1493 Парацельс /Пилип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Гогенгейм/(1493-24.9.1541), лікар, окультист. Деякі джерела стверджують, що народився Парацельс 1 травня.

1821 Федір Михайлович Достоєвський (1821-9.2.1881), письменник. Визнаючи художній талант Достоєвського, радянське літературознавство багато років відносило автора "Злочину і покарання", "Ідіота", "Братів Карамазових" до реакціонерів, який зв'язував велике майбутнє Росії не з революцією і соціалізмом, а з ідеалістичними ідеями відмови від боротьби і християнського упокорювання.

1863 Поль Синьяк, французький художник-імпресіоніст ("Піщаний берег моря").

1889 Остап Вишня /Павло Михайлович Губенко/(1889-28.9.1956) український письменник-сатирик ("Вишневі замітки", "Зенітка").

1891 Ліля Юріївна Брик (1891-4.8.1978), муза Володимира Маяковського.

1934 Віллі Токарєв, співак, автор пісень ("Хмарочоси", "Тракторист", "З днем народження, мила мама", "В галасливому балагані").

1962 Демі Мур, американська кіноактриса.

1970 Пета Уїлсон, австралійська актриса, виконавець ролі секретного агента Нікіта.

1974 Леонардо Ді Капріо, американський кіноактор ("Титанік", "Ромео і Джульєтта", "Щоденник баскетболіста"), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі