друкувати


Дійшла до Прикарпаття амністія на самовільне будівництво

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-10 04:23:50
З 15 жовтня ц.р. набрав чинності "Тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію закінчення будівництва приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт", затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 9 вересня ц.р. за №1035.

Редакція попросила прокоментувати Тимчасовий порядок начальника відділу контролю будівництва Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Івано-Франківській області Йосипа Яворського.

— Фактично, цей Тимчасовий порядок можна назвати своєрідною амністією на самовільне будівництво, — розповів нам Йосип Миколайович. — Адже у самому тексті постанови №1035 особлива перевага надається приватним будівлям, самовільно збудованим до 5 серпня 1992 року. Для оформлення права власності на них достатньо заяви-висновку про технічний стан, складений БТІ, і документа, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розташовані зазначені у назві Тимчасового порядку.

Більш детально Тимчасовий порядок розглядає самовільно споруджені приватні будівлі з 5 серпня 1992 р. до 1 січня 2008 р. на підставі заяви про прийняття в експлуатацію до 31 грудня 2010 року.

Для приватних будівель до 200 кв.м до 2-х поверхів і з господарськими спорудами і будівлями загальною площею до 100 кв.м, яких у нас, до речі, приблизно 95 відсотків, до заяви, техпаспорту з БТІ і документа на земельну ділянку слід додати ще й довідку про погодження прийняття приватної будівлі в експлуатацію, видану на підставі рішення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради встановленої форми. На більші приватні будівлі треба ще додати звіт про проведення технічного огляду на відповідність державним стандартам, будівельним нормам і правилам, нормативним актам з пожежної безпеки, санітарному законодавству, що діяли на момент закінчення будівництва.

Варто наголосити, що в разі подачі документів не в повному обсязі заява не розглядається, в іншому випадку, після оплати штрафу і сертифікату, останній видається на руки і будівля приймається в експлуатацію.

Поскільки заява і довідка із сільської, селищної, міської ради повинні бути встановленого зразка, то, щоб не створювати зайвого ажіотажу, — наголосив начальник інспекції Йосип Яворський, — пропоную головам сіл, селищ звернутися за зразками до нашої інспекції за адресою: м.Коломия, вул.Шевченка, 23, третій поверх, кабінет №21, з тим, щоб уже далі надавати їм самовільним забудівникам. Сподіваюся на добру співпрацю.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі