друкувати


"Антигрип" від лючанських гуцулів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-10 03:52:20
Грип в Україні, який тепер хоча вже й іде на спад, перекреслив усі плани на зустрічі новорічних свят в Карпатах. На жаль, адже чимало людей, які навіть заздалегідь забронювали місця в гуцульських, бойківських та покутських агросадибах, зараз поспішають відмовитися від відпочинку на території найбільш вражених недугою областей України.

Але навіть у такій складній ситуації є свої позитиви, бо тепер, аби прийняти гостей, господарям доведеться більше старатися та придумувати щось нове. Родина Самойлових із села Люча Косівського району на Прикарпатті постаралася, аби й відпочинок людям був, і оздоровлення. Для своїх гостей Марія, Олександр та їхній син Михайло придумали антигрипове меню та оздоровчі програми.

…Запах гострої приправи, соусу із хрону притягує до столу, де білі боки підставляє домашнє сальце, милують око бурякові "цвіклі", смачний банош золотиться та припрошує відпочити і добре поїсти, а після ситного обіду — цілющі чаї із карпатських трав. Ну куди там про хворобу думати?

"Нічого особливого і нового ми не вигадували, — усміхається та вкотре припрошує до столу привітна господиня Марія, — Усе, чим з давніх-давен лікувалися та щодень вживали наші предки, аби якась болість не вчепилася, ми й людям пропонуємо, а в наших горах люди поза сто років доживали. Чоловіки були кремезними, як дуби, а жіночки — рум’яні та пишні, як калини, і діток на світ по десятеро приводили. Про хвороби не думали. Богу молилися та все, що навколо у лісах і горах використовували".

Сибірські знання та гуцульська мудрість. Чоловік пані Марії, Олександр Самойлов, родом із Сибіру. Познайомилися в Одесі, куди молоденьку гуцулочку направили на роботу. Приїхавши в Карпати познайомитися із жінчиною родиною, сибірський парубок настільки закохався в гори, що вирішив з дружиною тут і залишитися.

"Ще з дитинства я пам’ятаю розповіді родичів про таємниці відомих на увесь світ сибірських знахарів, — розповідає пан Олександр, обіймаючи свою ґаздиньку, — Призабуті таємниці тепер відкриваю для себе наново, багато читаю і знаходжу чимало спільного у сибірській та гуцульській народній медицині та системах оздоровлення". Тепер разом з дружиною та сином Олександр допомагає людям. Знаний спортсмен, майстер спорту з велосипедної їзди, бізнесмен, нині у сім’ї — головний травознай.

"Усе, що дає нам матінка-природа, на поживу й здоров’я, — говорить погуцулений росіянин, не без гордості показуючи десятки баночок із травами та пляшки з різноманітними лікувальними настоянками, — Отож ми готові поділитися із нашими відпочивальниками віковічними гуцульськими премудростями, хоча нічого особливого чи незнаного багатьом людям у нас немає.

Без трави і води ані туди, ані сюди. Одним із постулатів горянського життя і здоров’я є вживання звичайнісінької води. Щодня у горах й досі, вставши вранці, гуцули випивають до півлітра обов’язково протічної холодної води, яка аж зуби зводить. Ось така вода є високоенергетичною субстанцією, що не тільки бадьорить, дає сили та позитиву на увесь день, але й очищає організм. За словами пана Олександра, щонайменше людина кожен день має випивати по дві літри води. І не в стравах, чи в чаї, каві та інших напитках, які ми звикли вживати, але звичайнісінької джерельної води. Якщо такої немає, то тут стане в пригоді кремній. Цей камінь також можна у горах легко знайти. Ось на три літри води вкинути два невеличкі камінці, дати відстоятися два дні та споживати на здоров’я.

Для людей з ослабленим організмом та тих, які вже перенесли хворобу пан Олександр пропонує різноманітні чаї зі трав’яних зборів. Хіт сезону – антигрипова суміш з цвіту бузини, листя смородини, чебрецю та листочків чорниці. Навіть кожна з цих рослин окремо — ціла скарбниця поживних речовин. Бузина має відкашлювальний ефект, смородина — багато вітаміну С, чебрець дає приємний запах, а листочки чорниці багаті на мікроелементи. Ложечку цієї суміші Самойлови вкидають на півлітра води, кип’ятять протягом п’яти хвилин на повільному вогні, дають відстоятися, відціджують — і запашний, поживний та оздоровлю вальний чай — готовий. До кожного чаю обов’язково подають різноманітні домашні карпатські меди, які потужно підсилюють лікувальний ефект трав.

Для всіх корисною буде фірмова настоянка із родіоли рожевої, або як її називають в Карпатах, золотого кореня. Рослина росте далеко в горах, на скелях, вчепившись вусиками в каміння. Таким чином вона вбирає з каменя вологу і життєдайну силу. Отож, аби зібрати коріння родіоли, треба часом довбати не один камінь. Пан Олександр радить, що настоювати золотий корінь краще не на спирту, а на самогоні власного виробництва, тоді й самк буде м’якшим. Настоянка родіоли не тільки зміцнює імунітет, але й значно додає чоловікам сили й охоти до жінок.

До столу… полікуватися. Допоможе боротися з хворобою і їжа. Допоки пан Самолов розповідає про цілющу силу трав, його дружина із сином Михайлом вже чаклують на кухні. "Наші предки були здоровими, бо вживали екологічно чисту й просту їжу, — мовить жінка. — Зараз до цього вже повертається багато людей, бо немає нічого мудрішого за створене природою".

Отож у ці холодні й небезпечні дні Самойлови пропонують "цвіклі" — дрібно потертий червоний буряк з хроном, салат з червоного буряка, часнику, та грецьких горіхів. Пані Марія каже, що у буряку в 20 раз більше вітаміну С, аніж в лимоні. Як кажуть, дешево й сердито. Проте смачно. Сприяє вбиванню хвороботворних бактерій і гостра бринза та гуцульський соус із хрону, який тут подають до багатьох других страв. Його можна намащувати й на хліб. Хрін труть на терці і смажать 15 хвилин на сметані. А на десерт різноманітні варення, натуральні соки, кава зі смаженого кореня топінамбура, замість цукру — крихта стевії, солодкої кримської рослини.

Для настрою Велес і кіт. Для збільшення позитивного настрою, який неабияк допомагає долати недугу, — прогулянка на гору камінь, де можна побачити зображення Усміхненого Бога. Історики припускають, що це Велес — давній слов’янський покровитель худоби, що з’єднував землю і небо. Колись неподалік від теперішньої садиби гостинних господарів було жертовне місце. За кілька тисячоліть зробилася гора. Отож окремі туристи також намагаються приносити своєрідні жертви. Самойлови розповідають, що багато відпочивальників спалюють на горі…свої погані звички у вигляді останньої пачки цигарок чи аркуша, на якому написано про невдачі в бізнесі, коханні, родинному житті і т ін.

А на прощання лючанські ґазди дарують своїм гостям фірмову настоянку золотого кореня. деякі відпочивальники везуть із Карпат ще й... кота. Цих милих пухнастих тваринок у Самойлових також не бракує. "І коти також можуть лікувати та тішити господарів, як і все навколо, коли ставишся до природи з любов’ю та простотою, як наші предки, — кажуть на прощання гостинні лючанці та запрошують всіх на оздоровлення.

Михайло Самойлов, лючанський кухар рекомендує:

Приправа лючанська "Грипу ні!" 300 грам гіркого болгарського перцю (бажано червоно кольору), п’ять зубчиків часнику, 200 грам грецьких горіхів, 100 грам обсмаженого арахісу, пучок петрушки, сіль за смаком, усе перетерти на кашку, подавати до других страв.

Антигрипові чаї і настоянки та поради від Олександра Самойлова

Протизапальний чай: 4 ст. ложки подрібненого висушеного листя смородини, 2 ст. ложки листя і квітів фіалки триколірної, 3 ст. ложки трави череди, 3 ст. ложки шалфею, 5 ст. ложок змеленого на порошок кореню солодки, 2 ст. ложки цвіту ромашки, 4 ст. ложки цвіту берези. усе це залити 800 грамами води, настоювати 8-10 годин. приймати по 1-1% стакана три рази в день.

Чай з хвоща для лікування органів дихання: 1-2 ч ложки подрібненої трави настояти в 1/4 літра холодної води протягом 12 годин або залити гарячою водою і через півгодини процідити. Пити по 3 чашки в день протягом кількох місяців. До чаю можна додати натурального меду.

Загальнозміцнюючий імунний чай для діабетиків: По 100 грам хвоща, цвіту мальви, липового цвіту, подорожника, по 50 грам плодів фенхелю, цвіту бузини і тмину. Змішати усі ці компоненти і залити 1/4 л кип’ятку. настоювати протягом 15 хвилин. згодом процідити і вживати по 2-3 чашки в день.

Подолаємо грип… бузиною. Про квітки бузини ходить слава як про добрий знеболювальний, заспокійливий, протизапальний засіб. З огляду на виразні потогінну, жарознижувальну, відхаркувальну властивості. І народна, і наукова медицина рекомендують настій квіток, можна з сухим листям для лікування різних хвороб дихальних шляхів (2 ст. ложки сухого цвіту бузини залити склянкою окропу, настояти 30-40 хвилин процідити, пити 2-4 рази на добу по 0,5 склянки). Настоєм полощуть горло у разі ангіни.

Також цвіт бузини використовують для зменшення запалення, зняття больового синдрому під час лікування різноманітних захворювань. Зокрема, настоєм бузини можна втамувати біль, котрий виникає під час ангіни, нападу радикуліту, мігрені. має бузина і виразний сечогінний ефект.

Женемо паразитів лисичками. Виведенню з організму шлаків сприяє настій із грибів лисичок. Ці невеличкі жовті гриби в природі не вражають ніякі хробаки. Так само нічого й не вражатиме ваш організм. Дрібно нарізані лисички залити горілкою, дати настоятися 10-15 днів та вживати по дві чайні ложки на ніч протягом місяця. Після цього всі паразити, які є в організмі і навіть їхні ембріони загинуть.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Люча для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі