друкувати


Німеччина отримує російський газ дешевше, ніж Україна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-10 03:36:17
У статуті Національного банку і в повноваженнях Президента України немає повноважень платити за газ. Про це в ефірі "5 каналу" заявив Перший заступник Глави Секретаріату Президента України – Представник Президента України у Кабінеті Міністрів України Олександр Шлапак (на фото). "Це повноваження уряду, отже уряд і повинен розплачуватися", - наголосив він.

О.Шлапак додав, що всі платежі, які Україна здійснює цього року, дійсно здійснюються дуже важко. "Саме тому, що були підписані неправильні газові угоди. Нам не потрібна така кількість газу, яку сьогодні ми відбираємо за контрактами. І ще незрозуміло, чим закінчиться цей рік. Для нас надто невигідними є умови формул щодо ціни газу, адже сьогодні Німеччина отримує російський газ, наприклад, дешевше, ніж його отримує Україна", - зауважив Олександр Шлапак, повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

"Якщо уряд за газ платить не з ринку, як має це бути, збираючи гроші, а платить за рахунок нових запозичень, це важкі рішення, але не для прем’єр-міністра Тимошенко, а для майбутнього України і для майбутніх прем’єрів, які, очевидно, будуть працювати, можливо і для прем’єра Тимошенко, якщо вона продовжить працювати після Нового року".

Перший заступник Глави Секретаріату Президента України підкреслив, що з майже 5 мільярдів доларів, які Україна заплатила за газ цього року, половину заплачено саме за рахунок збільшення заборгованості НАК "Нафтогаз України". "Це дорога в нікуди, це дорога до катастрофи", - наголосив О.Шлапак.

Обговорити на форумі