друкувати


10 країн хочуть відкрити у себе виробництво автоматів Калашникова

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-10 02:33:58
10 іноземних держав подали заявки на будівництво на їх території заводів з виробництва автоматів Калашникова, повідомив заступник генерального директора Рособоронекспорту Ігор Севастьянов.

"За останні декілька років до Росії надійшли заявки від 10 іноземних держав на створення на їх території потужностей за ліцензійним виробництва автоматів Калашникова 100-й серії", - наводить його слова РІА "Новини".

Севастьянов не став уточнювати, від яких саме країн прийшли заявки, зазначивши, що це держави в тому числі Латинської Америки та Близького Сходу, повідомляє Взгляд.

"В одних заявках йдеться про будівництво заводів з нуля "під ключ", в інших випадках замовник просить налагодити виробництво на вже наявних потужностях, тобто мова йде про модернізацію виробництва", - пояснив він, додавши, що деякі країни в заявках просять також побудувати заводи з виробництва боєприпасів - автоматних патронів.

В даний час Рособоронекспорт виконує контракт на будівництво заводу по ліцензійному виробництву автоматів Калашникова у Венесуелі. Це, до речі, єдина країна, в якій автомати Калашникова виготовляються з дотриманням всіх офіційних і дозвільних документів (зокрема, Венесуела має ліцензію на виробництво цього виду стрілецької зброї).

Ще в 2005 році Росія і Венесуела уклали контракт на поставку цій латиноамериканській країні 100 тис. автоматів Калашникова АК-103 калібру 7,62 міліметри, а також на будівництво заводу за ліцензійним випуску цих автоматів і патронного заводу.

За даними гендиректора Рособоронекспорту Анатолія Ісайкіна, всього у світі налічується близько 100 мільйонів автоматів Калашникова, з яких половина є контрафактом, тобто на їх виробництво відсутня ліцензія, патент та міжурядові угоди.

Або за простроченими ліцензіями, або взагалі без них виробництво автоматів Калашникова ведуть понад 15 держав, у тому числі Болгарія, Румунія, Єгипет, Китай. За радянських часів Москва підписувала 25-річні ліцензії з країнами соцтабору в Східній Європі, дозволяючи тим самим виготовляти автомати Калашникова. Зараз ці угоди втратили силу.

Боротися з контрафактом Рособоронекспорт має намір шляхом укладання нових угод про захист інтелектуальної власності. Зокрема, у жовтні Ісайкін оголосив про бажання РФ укласти з Китаєм міжурядову угоду про захист прав на виробництво стрілецької зброї системи Калашникова.

Раніше допущених помилок Рособоронекспорт вирішив не повторювати. Всі автомати Калашникова нового зразка 100-ї серії захищені патентами. За словами Ісайкіна, вони мають більш досконалу технологію виробництва. Автомати цієї серії "вдосконалені, універсальні і враховують вимоги сучасної війни і ведення бою". Цим і пояснюється підвищений інтерес до зброї цього сімейства з боку іноземних держав.

Варто нагадати, що саме 10 листопада славетний конструктор-зброяр Михайло Калашников (на фото) святкує своє 90-річчя. Розроблена ним збройна система до цих пір по праву залишається найкращою у світі. Легендарний конструктор стверджує, що спокійний за майбутнє свого автомата АК. "Мені вдалося створити конструкцію, яка може розвиватися за вимогами часу", - запевняє Калашников.

Обговорити на форумі