друкувати


Проти піратів випробовують нові види зброї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-09 03:43:46
Аденську затоку використовують як полігон для випробувань нових видів зброї, повідомив головний редактор "Морського Бюлетеня" Михайло Войтенко, додавши, що випробування секретні.

За інформацією Войтенко, випробовуються системи активного відкидання (Active Denial System, ADS), інша назва - "промінь болю", повідомляє Взгляд.

"В Аденській затоці ведуться роботи не стільки дослідного плану, скільки технічного: зброю вдосконалять на основі досвіду бойового застосування", - пояснив головний редактор видання "Морський Бюлетень - Совфрахт" Михайло Войтенко.

Повідомляється також, що ведуться активні випробування несмертельних лазерних "відволікачів" Non-lethal optical distractor, а також технології HEMI (Human Electro-Muscular Incapacitation) - гранати, що вражають людину несмертельним електричним розрядом.

Саме застосування лазерних дістракторів іспанськими військовими, за інформацією Войтенко, призвело до загибелі одного моряка і поранення іншого під час захоплення піратами суховантажу Marathon з українським екіпажем у цьому році.

Довідка "Вікіпедії". Система активного відкидання (на фото) (англ. Active Denial System, ADS), інша назва "промінь болю" - одна з декількох видів зброї, розроблених в рамках програми "Зброя керованих ефектів", являє собою установку, що випромінює електромагнітні коливання в діапазоні міліметрових хвиль з частотою близько 94 ГГц (для порівняння: частота побутової мікрохвильової печі - 2,45 ГГц), яка спричиняє короткочасний шоковий вплив на людей.

Принцип дії заснований на тому, що при попаданні променя в людину 83% енергії цього випромінювання поглинається верхнім шаром шкіри. Ефект, вироблений цим променем, називають "негайною і високомотивованою поведінкою порятунку".


Обговорити на форумі