друкувати


Чи пора перекривати державні вливання в економіку?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-09 02:52:17
Міністри фінансів і глави центробанків країн "Великої двадцятки" вирішують, чи пора перекривати державні вливання в економіку.

Представники країн "Великої двадцятки" в шотландському Сент-Ендрюс у суботу намагалися зрозуміти, чи закінчилася вже світова фінансова криза і якою має бути посткризова стратегія. Однак під час обговорення з'ясувалося, що головну занепокоєність учасників викликає нова "бульбашка", яка може надутися на тлі боротьби з нинішньою кризою. Крім того, міністри фінансів встигли посперечатися про методи боротьби зі зміною клімату, повідомляє Взгляд.

Клімат розбіжностей. Засідання міністрів фінансів країн "Великої двадцятки" в готельному гольф-комплексі "Фейермонт" шотландського міста Сент-Ендрюс почалося з несподіваної заяви голови Мінфіну Великобританії Алістера Дарлінга. Він виніс на обговорення фінансові аспекти питань захисту клімату планети.

"Не всі згодні з тим, що "двадцятка" є похідною структурою для вирішення кліматичних питань, однак ця проблема настільки важлива й актуальна, що ми не можемо її опустити", - наводить слова Дарлінга ІТАР-ТАРС.

Великобританія домагається узгодження програми щодо щорічного виділення найбіднішим країнам 100 мільярдів доларів аж до 2020 року, щоб компенсувати їх зусилля по скороченню викидів в атмосферу парникових газів. Країни, що розвиваються вже заявили, що без такої допомоги вони не підпишуть угоди, що виносяться на майбутню в грудні у Копенгагені Міжнародну конференцію ООН із захисту клімату землі.

"Ясно, що ми тут не приймемо остаточного рішення з фінансів, це є завданням ООН і самої Копенгагенської конференції. Однак якщо ми не зуміємо сьогодні домогтися прогресу, то досягнення цієї мети буде ускладнено", - підкреслив Дарлінг.

Проте міністри "двадцятки" так і не дійшли згоди з приводу того, де краще обговорювати проблеми фінансування боротьби з глобальним потеплінням. За даними BBC, деякі країни пропонують поговорити про це на зустрічах G20 - і таким чином забезпечити успіх глобального саміту в Копенгагені, де повинна обговорюватися заміна Кіотського протоколу про обмеження шкідливих викидів. Однак уряд Великобританії заявив, що, за його прогнозами, цього року навряд чи вдасться прийняти кліматичну угоду. На думку Лондона, цей документ можна підготувати тільки через рік, тому Британія пропонує обговорювати кліматичні проблеми на рівні Об'єднаних націй.

Представник американської делегації Джон Першинг ще в п'ятницю заявив, що США не підпишуть в Копенгагені ніякого зобов'язання по клімату, якщо в нього не будуть включені країни, що розвиваються: "Ми не погодимося ні на яку зобов'язуючу угоду, якщо вона не буде містити в собі рівні зобов'язання і для країн, що розвиваються", - сказав Першинг.

Росія, у свою чергу, поставила дві умови підписання політичного документу з клімату. Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Путін на зустрічі з прем'єром Данії. "Так, ми готові це зробити. Вважаємо, що тут потрібно буде як мінімум забезпечити вирішення двох питань", - сказав глава російського уряду. "Всі без винятку повинні підписати цей документ, інакше це просто втратить сенс", - пояснив прем'єр. І, крім того, "Росія буде наполягати, щоб повністю враховувалися можливості російських лісів з поглинання вуглекислого газу, що, на наш погляд, було зроблено не в повному обсязі в рамках Кіотського протоколу", - сказав Путін.

Обережний оптимізм. Кліматичні розбіжності стали не єдиною темою дискусії на фінансовому саміті. Одним з найбільш спірних залишається питання про припинення практики надання державної допомоги компаніям і фінансово-кредитним інститутам, які постраждали в результаті кризи.

Деякі країни, зокрема США, Японія і Німеччина, пропонують припинити практику державних вливань в економіку для стимуляції її зростання. Проте Великобританія, все ще переживає рецесію, закликає не поспішати з подібними рішеннями. Зокрема, міністр фінансів Великобританії вважає, що в період посткризового відновлення економіки існує небезпека надування "бульбашок".

За оцінками економістів Світового банку, "бульбашка" може надутися завдяки непропорційному росту економік азіатського регіону. Зокрема, сукупне зростання ВВП Японії, Гонконгу, Тайваню, Південної Кореї, Сінгапуру й Індії склало близько 6,7% в 2009 році, це більше, ніж прогнозувалося в квітні цього року, - 5,3%. У наступному році зростання може скласти 7,8% ВВП.

"Ми повинні переконатися в тому, що не потрапимо в ситуацію, коли тиск почне рости і буде все більшим і більшим, а потім призведе до катастрофічних наслідків", - сказав Дарлінг.

Глава російського Мінфіну Олексій Кудрін в інтерв'ю агентству Bloomberg раніше заявляв, що говорити про завершення кризи ще рано. За його словами, Росія не буде послаблювати стимулюючі заходи ще кілька років: будучи найбільшим у світі експортером енергоресурсів, вона скористається зростанням цін на нафту, щоб збільшити витрати і привести економіку до відновлення від рецесії.

Прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун також застеріг країни від поспішного згортання заходів щодо антикризової підтримки економіки. Він зазначив, що в короткостроковій перспективі необхідно продовжувати розпочаті заходи по стабілізації економіки, а в середньостроковій - провести поступове скорочення бюджетних дефіцитів, що виникли в економіках ряду країн.

"Не дивлячись на те, що ознаки економічного відновлення, що намітилися, дають ґрунт для обережного оптимізму, вони не є причиною для передчасного завершення економічного стимулювання", - підкреслив Браун, передає РІА "Новини".

За його словами, стійке економічне зростання "опиниться під загрозою, якщо різко урізати фінансування та інвестиції, які підтримують людей і бізнес в найскладніший період".

Крім того, невирішеною залишається й проблема величезних премій працівникам банківського сектора. Франція наполягає на обмеженні бонусів банкірам, однак цього року багато співробітників фінансового сектора Британії знову отримають значні суми в якості винагороди за прибуткову роботу протягом року.

Делегація Франції на саміті в досить жорсткій формі зажадала обговорення і подальшого прийняття принципового рішення про якнайшвидше введення обмежень на терміни і форми виплат преміальних і бонусів співробітникам приватних банків і інших фінансових інститутів.

Проте перші години роботи засідання міністрів фінансів "двадцятки" продемонстрували і широкий консенсус країн-учасниць щодо необхідності діяти спільно.

Обговорити на форумі