друкувати


Споконвіку було слово

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-09 09:42:30
День української писемності і мови — державне свято, засноване Указом Президента України 1997 року і приурочене до дня вшанування пам’яті Преподобного Нестора — ченця Києво-Печерського монастиря, славнозвісного літописця. Воно має підтвердити нашу любов і повагу до рідного слова, до своєї культури, які попри жорстокі випробування на крутих дорогах історії зберегли силу, красу і величність.

Протягом багатьох років учених цікавлять такі питання: коли і як народилась слов’янська писемність, слов’янська абетка? Перший історик давньої слов’янської писемності болгарський книжник, учений чернець Чорноризець Храбр, котрий жив у Х ст. при дворі болгарського царя Симона, у книзі "Про письмена" розповідає про два етапи становлення слов’янського письма. Перший — коли слов’яни ще були язичниками, отож користувалися рисками й зарубками. Другий — після прийняття християнства, коли вони почали писати римськими й грецькими письменами. Але це письмо не було пристосованим до слов’янської мови.

І так було до того часу, поки великими просвітителями слов’ян — братами Кирилом і Мефодієм — не був створений алфавіт. Перша друкована книга під назвою "Апостол" видрукувана у Львові 1574 р. друкарем Іваном Федоровим. Тепер користуємося алфавітом, в основу якого покладено кирилицю.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі