друкувати


7 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-07 10:39:56
У Росії – переворот і витверезник, в Україні – III Універсал. Білорусь відзначає День Жовтневої революції (в решті держав СНД не відзначається). Росія День Злагоди і Примирення.

Встановлений Указом Президента Російської Федерації від 07.11.96 N 1537 "Про День злагоди і примирення". Також Росія відзначає День військової слави - День звільнення Москви народним ополченням під керівництвом Кузьми Мініна і Дмитра Пожарського від польських інтервентів (1612). А Африка святкує День інформації. Крім того, сьогодні можна відзначити 107 років витверезнику. З'явився він, звичайно, в Росії.

Цей день в історії України: 1922 року в Харкові заснований український драматичний театр ім. Т.Шевченка. А 1951-ого року в Києві почав роботу перший в Україні телевізійний центр.

(7 листопада за ст. ст.) у 1917 році Українська Центральна Рада виступила з III Універсалом, що проголосив утворення Української народної Республіки (УНР). Універсал відкрив новий етап створення держави, масштабних і якісних змін у діяльності виконавчої влади. Це не була ще влада самостійної держави. Уряд України мав координувати свої дії з центром у вирішенні основних проблем, від яких залежала доля України і всієї Росії, – перш за все війни і миру, продовольчої справи.

Уряд повинен був забезпечити "всі свободи, здобуті всеросійською революцією: свободу слова, преси, віросповідання, зборів, союзів, страйків, недоторканності особи і проживання, право і можливість використання місцевих мов у відносинах зі всіма установами". Відмінялася смертна кара. Судову справу мали були привести "у відповідність до правових понять народу", забезпечити розвиток місцевого самоврядування, демократизації і системи управління. Ці завдання було розписані кожному Секретаріату.

III Універсал викликав неоднозначну реакцію, навіть урядову кризу. Про відставку оголосили секретарі земельних справ М. Савченко-Більський, пошти і телеграфів Зарубін, генеральний писар А. Лотоцький. Незадоволеність проголошенням УНР керувала хіба що діями російського есера Зарубіна. Інші турбувалися відміною приватної власності на землю. Генеральний секретаріат міг пережити демонстрацію своїх членів. Складніше виглядала справа з протестом представників київських банків, всеросійського союзу власників цукроварень, польської земельної ради, інших організацій землевласників.

Православні: Анастасія.

Католицькі: Віліброрд, Енгельберт.

Цього дня:

63 до н.е. Цицерон вислав з Рима Катиліну.

1504 Христофор Колумб завершив своє останнє в житті морське плавання.

1783 У Севільї публічно спалена остання жертва іспанської інквізиції, а в Англії цього ж дня востаннє був повішений злочинець, який заслужив таке покарання.

1902 У Тулі відкрився перший в Росії "притулок для нетверезих". Ініціатором його появи став лікар і громадський діяч Федір Сергійович Архангельський. Мета відкриття притулку була справді благородна: холодною зимою врятувати від смерті.

1908 Е. Резерфорд оголосив про проведене ним розщеплення атома.

1917 Жовтневий переворот в Росії.

1929 У "Правді" опублікована стаття І. В. Сталіна "Рік великого перелому", в якій генсек закликав до "рішучого наступу на куркулів".

1951 Весілля Френка Сінатри і Аві Гарднер.

1967 Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію про ліквідацію дискримінації жінок.

1973 На Центральному телебаченні пройшла прем'єра фільму "Як гартувалася сталь" з Володимиром Конкіним у ролі Павки Корчагіна.

7 листопада народилися:

428 Платон (Аристокл) (428 до н.е.-347 до н.е.), старогрецький філософ, винахідник будильника.

1687 Уїльям Стаклі (1687-3.5.1765), англійський археолог, що дослідив загадкові кам'яні кола Стонхенджа і Евбюрі і що висунув теорію спорудження їх друїдами - стародавніми кельтськими священиками-магами.

1867 Марія Скодовська-Кюрі (1867-4.7.1934), французький фізик і хімік, Нобелівський лауреат.

1891 Дмитро Андрійович Фурманов (1891-15.3.1926), письменник ("Чапаєв", "Заколот").

1902 Ріна Зелена, актриса театру, радіо і кіно, сценарист. Справжнє ім'я — Катерина. Народилася в Ташкенті. Закінчила Московське Театральне училище (1919). Народна артистка РРФСР (1970). Ріна Зелена належала до рідкісних акторів чаплінского плану, яким були доступні вершини комічного і трагікомічного. Її талант так і не був гідно використаний в кіно, де недолюблювали майстрів такого плану. А кінематограф приваблював актрису завжди ("Підкидьок", "Весна").

1903 Георгій Францевич Мілляр (1903-4.6.1993), народний артист РРФСР, актор, що зіграв в кіно Кащея Безсмертного, Бабу Ягу і іншу нечисть.

1913 Альберт Камю (1913-4.1.1960), французький письменник, Нобелівський лауреат 1957 року ("Бунтівник", "Калігула", "Падіння").

1936 Тетяна Миколаївна Голембієвська, народний художник України, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі