друкувати


"Хмільний" збір - в зоні особливої уваги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-06 05:49:42
Збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства запроваджено ще з липня 1999 року і справляється він у розмірі 1% від виручки, одержуваної від реалізації в оптово-роздрібній мережі алкогольних напоїв та пива.

З початку року в м.Івано-Франківську забезпечено поступлення цього збору в сумі 5,8 млн грн і у порівнянні з відповідним періодом минулого року вони зросли на 1,2 млн грн. Сума виручки від реалізації алкогольних напоїв та пива, відображеної 594 платниками податків у звітах за 9 місяців, склала 577,1 млн грн. Зокрема, цей податок сплачують 188 юридичних осіб та 406 – фізичних осіб, хоч основна питома вага (94,6%) надходжень забезпечується саме юридичними особами. Найбільшими платниками збору у нашому місті є ТОВ "Прикарпатський торговий дім" та ТОВ "Галичинатабак", повідомляє ДПІ в м.Івано-Франківську.

З метою забезпечення ефективного контролю за підприємствами, які здійснюють оптову торгівлю алкогольними напоями в Івано-Франківську, проведено аналіз наявної інформації щодо місць зберігання оптових партій алкогольних напоїв. На сьогоднішній день налічується 19 суб’єктів господарювання, які мають зареєстровані місця зберігання на території міста. Відмічається значне збільшення реєстрації таких місць в останні звітні місяці і ця тенденція значно збільшує конкуренцію алкогольної продукції. А це, в свою чергу, впливає на зниження реалізації алкогольних напоїв платниками міста, які здійснюють нарахування та сплату збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства. Так, якщо за період з січня по червень 2009 року було зареєстровано 3 таких місця зберігання, то на сьогодні їх уже 8.

З метою забезпечення безумовного виконання збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства працівниками ДПІ в м.Івано-Франківську здійснюється постійний контроль за суб’єктами господарювання, які отримали ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями, повнотою та своєчасністю сплати ними задекларованих сум. Також проводиться постійна робота з суб’єктами господарювання, які декларують незначні суми податкових зобов’язань по збору, що не відповідає сутності їх економічної діяльності.

Зокрема, податківцями Івано-Франківська проводиться контроль за окупністю ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Так, розрахунковим методом встановлено, що для того, щоб придбана ліцензія окупила свою вартість, необхідно забезпечити такі об’єми реалізації лікеро-горілчаних виробів, які б забезпечили щомісячну сплату збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства у розмірі 200 грн. В м.Івано-Фравнківську така сплата окремими суб’єктами господарювання складає лише 60 грн., тому до них у податківців особлива увага.

За два останні тижні в Івано-Франківську перевірено 20 таких суб’єктів господарювання і у всіх випадках встановлено порушення податкового законодавства. За матеріалами перевірок працівниками інспекції застосовано штрафних санкцій на загальну суму близько 41 тис. грн.

Обговорити на форумі