друкувати


Кожній Прикарпатській дитині — сім’ю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-06 05:42:09
Є в нашій країні діти, які набувають батьків двічі — народжуючись, і за рішенням суду. Традиційно вважається, що усиновлення — це вирішення проблем дитини, яка втратила сімейне оточення. Можна уточнити, що усиновлення — це і вирішення проблем дорослих, які хочуть виховати дитину, народжену не ними, але яка потребує саме їхньої любові. Детальніше про це нашому кореспондентові розповіли у службі у справах дітей обласної адміністрації.

Що є поштовхом для усиновлення дитини? Причин цьому безліч. Подекуди це традиційна самотність і безпліддя. Крім того, усиновлюють дітей сім’ї, які вже мають своїх народжених дітей, та відчувають здатність і бажання допомогти ще одній знедоленій дитині. Є також подружні пари, які декілька років тому вже усиновили одне дитя, і хочуть виховати ще одну дитину. Часто звертаються люди, які познайомилися з "нічиєю" дитиною у лікарні, будинку дитини, притулку для дітей, інтернатних закладах, побачили на плакатах чи по телебаченню. Об’єднує всіх цих людей благородне бажання допомогти дитині, яка залишилась без піклування батьків.

Щорічно зростає кількість осіб, які мають намір усиновити дитину. Так, протягом цього року в нашій області уже всиновлено 31 дитину-сироту та дитину, позбавлену батьківського піклування, з них 11 дітей усиновлено іноземними громадянами. Багато хто не має необхідної інформації про те, що таке усиновлення, як воно здійснюється, які для цього потрібні документи. Так, згідно зі статтею 207 Сімейного кодексу України усиновлення — це прийняття усиновлювачем у сім’ю дитини на правах доньки чи сина, здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини проводиться в її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя. При усиновленні дитини майбутні батьки мають право змінити прізвище, ім’я, по батькові дитини, її місце та дату народження. Усиновлена дитина втрачає статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування і стає для усиновлювачів рідною. Варто зауважити, що різниця у віці між дитиною, яку бажають усиновити, та заявниками повинна становити не менше п’ятнадцяти та не більше сорока п’яти років. Усиновлювати можна лише малолітніх і неповнолітніх дітей. Ця вимога закону ґрунтується на тому, що усиновлення лише тоді відповідає інтересам дитини, коли вона є малолітньою (віком до 14 років) чи неповнолітньою (віком до 18 років) і, природно, відчуває потребу в батьківській турботі та увазі.

Крім усиновлення, існують й інші форми сімейного виховання дітей: опіка, піклування, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. Так, на даний час під опікою, піклуванням громадян перебувають 1258 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становить 77% від їх загальної кількості (1635 осіб). Створено 54 прийомні сім’ї, в які влаштовано 68 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і два дитячі будинки сімейного типу, в які влаштовано 14 дітей.

Дітям, які втратили батьківське піклування, може допомогти кожен, хто небайдужий. Одні — усиновлять і виховають дитину, інші — допоможуть дитині знайти батьків, ще інші — нададуть фахову консультацію тим, хто хоче усиновити або хто вже усиновив і зіткнувся з певними проблемами. Головне, щоб усі намагались допомогти кожній дитині вирости у сімейному оточенні.

Отримати детальнішу інформацію стосовно усиновлення та інших сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, можна у працівників служб у справах дітей обласної державної адміністрації, райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі