друкувати


6 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-06 02:57:25
В Україні з'явилися метро і парк-меморіал, в Росії не стало імператриці. Сьогодні Міжнародний день науки. Гонконг відзначає День подарунків. Татарстан День Конституції (прийнята в 1994). Фінляндія Шведський день (День шведської культури).

Не дивлячись на те, що шведське населення у Фінляндії складає всього близько 6 відсотків (основне місце їх мешкання – Аландські острови), шведська мова, нарівні з фінською, є державною. Швеція святкує День Короля Густава II Адольфа. Ще цього дня в 1957 році в Києві відкрили парк-меморіал Вічної слави і пам'ятник на могилі Невідомого солдата. А в 1960 році почав роботу Київський метрополітен. Цього дня вступила в роботу перша ділянка Святошинсько-Броварської лінії протяжністю 5,2 кілометри (станції "Вокзальна", "Університет", "Хрещатик", "Арсенальна", "Дніпро").

Цього дня в 1796 році померла Катерина II. Софія Фредеріка Августа Анхальт-Цербстська походила з бідного князівського роду. Прийнявши православ'я і ім'я Катерина, німецька принцеса стала дружиною Петра Федоровича. Нещаслива в шлюбі, Велика княжна наполегливо і багато вчилася, зробилася однією з найосвіченіших осіб того часу. Вступивши на престол, відразу широко проявила свої дарування державного діяча.

Провела реорганізацію Сенату (1763), секуляризацію земель (1763-64), скасувала гетьманство на Україні (1764). Очолювала Укладену комісію 1767-69. При ній відбулася Селянська війна 1773-75. Видала Установу для управління губернією 1775, Даровану грамоту дворянству 1785 і Даровану грамоту містам 1785. При Катерині II в результаті російсько-турецьких воєн 1768-74, 1787-91 Росія остаточно закріпилася на Чорному м., були приєднані Півн. Причорномор'я, Крим, Прикубання. Прийняла під російське підданство Східн. Грузію (1783). В період правління Катерини II здійснені розділи Речі Посполитої (1772, 1793, 1795). Переписувалася з Вольтером і іншими діячами французької освіти. Автор багатьох белетристичних, драматургічних, публіцистичних, науково-популярних творів, "Записок".

Катерина II була тонким психологом і прекрасним знавцем людей, вона вміло підбирала собі помічників, не боячись людей яскравих і талановитих. Саме тому катерининський час відзначений появою цілої плеяди видатних державних діячів, полководців, письменників, художників, музикантів. В спілкуванні з підданими Катерина була, як правило, стримана, терпляча, тактовна. Вона була прекрасним співрозмовником, уміла уважно вислухати кожного. За її власним визнанням, вона не володіла творчим розумом, але добре уловлювала всяку ділову думку і використовувала її в своїй меті. За весь час царювання Катерини практично не було галасливих відставок, ніхто з вельмож не був у немилості, не був засланий і тим більше страчений. Тому склалося уявлення про катерининське царювання як "золоте століття" російського дворянства. В той же час Катерина була дуже пихата і понад усе на світі дорожила своєю владою. Заради її збереження вона готова піти на будь-які компроміси в шкоду своїм переконанням.

Православні: Арефій, Опанас, Дмитро, Сисой, Феофіл.

Католицькі: Леонард, Фелікс.

Цього дня:

1315 Міська влада Флоренції засудила Данте Аліг’єрі до смерті, оскільки він проігнорував всі їх спроби примусити поета повернутися назад з вигнання.

1455 У винахідника книгодрукування Іоганна Гутенберга через суд відібрано його друкарню. Друкарня була обладнана ним на кошти процвітаючого бюргера з Майнца Іоганна Фуста, який не побажав чекати результату творчих шукань Гутенберга, зажадав повернення позичених коштів і в результаті сам став власником друкарні. Раніше вважали, що після рішення суду Гутенберг більше не займався видавничою діяльністю, але дослідження показують, що продовжував працювати і в подальші роки.

1893 Помер Петро Ілліч Чайковський (народ. 7.5.1840), композитор

1916 Австро-Угорщина оголосила автономію Галіції.

1924 На шляхах Жовтневої залізниці з'явився перший у світі тепловоз (потужність 1000 кінських сил), побудований на ленінградських заводах "Червоний путилівець", Балтійському і "Електрик".

1949 За звинуваченням у контрреволюційній діяльності арештовано російського історика Лева Гумільова.

1991 Естонія відновила в громадянстві всіх громадян 1938 року.

1991 Указ Президента Росії Б. М. Єльцина про припинення діяльності КПРС і Компартії РРФСР на території Росії.

6 листопада народилися:

1753 Михайло Козловський, скульптор (пам'ятник Суворову в Петербурзі, каскад "Самсон, що роздирає пащу леву" в Петергофі).

1852 Дмитро Наркисович Мамін-Сибіряк (1852-15.11.1912), письменник ("Приваловські мільйони", "Гірське кубло", "Золото").

1931 Майк Ніколс, американський актор, кінорежисер, володар "Оскара" ("Ділова дівчина", "Хто боїться Вірджинію Вульф?", "Вовк").

1940 Алла Іллівна Сурикова, кінорежисер ("Московські канікули", "Людина з бульвару Капуцинів", "Чокнуті").

1955 Марія Драйвер, американська ведуча програм новин на телебаченні, племінниця президента Кеннеді, дружина Арнольда Шварценеггера.

1965 Марина Хлєбникова, естрадна співачка. Закінчила музичну школу в місті Долгопрудному. Під час навчання організувала ансамбль "МАРИНАД" (керівник і соліст). З 1980 по 1984 вчилася в музичному училищі імені Гнесіних. В 1984 поступила в інститут імені Гнесіних (за класом фортепіано) і в 1991 закінчила відразу два відділення (естрадний вокал у Л. Лещенка і О. Градського , повідомляє forUm.


Обговорити на форумі