друкувати


У Руставі з прикарпатською дружбою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-05 04:32:01
Днями івано-франківська делегація повернулася з Грузії, де взяла участь у святкуванні дня одного з найбільших міст кавказької країни – Руставі та міжнародному економічному форумі. Прикарпатці прибули у сонячну Грузію на запрошення міського голови Руставі Мамуки Чіковані. Очолював представників міськвиконкому, молоді, ЗМІ та бізнесу заступник керівника Івано-Франківська Ярослав Яцишин.

"Нас зустріли надзвичайно гостинно, – розповідає Коломия ВЕБ Порталу головний спеціаліст відділу економічного аналізу та стратегічного планування управління економічного розвитку Івано-Франківського міськвиконкому Надія Кромкач. – Кавказці мають древні традиції дружби та гостинності. Окрім українців, на економічний форум та святкування прибули делегації з польського, турецького та азербайджанського міст-партнерів Руставі. Отож було дуже цікаво обмінятися досвідом у різних сферах господарювання, ведення бізнесу та міського управління".

До речі, започаткувала співпрацю між обласним центром Прикарпаття очільниця молодіжного міськвиконкому Анна Крисюк. Тому одним із головних напрямків майбутньої спільної роботи буде молодіжний. Тут доречною була би співпраця між вузами Прикарпаття та Руставі. Пані Кромкач відзначає, що молоді грузини вільно володіють англійською мовою, російську, на противагу старшому поколінню, знають не настільки добре.

Наразі у цьому грузинському місті планують збудувати багато житла для молоді, яка навчається у Тбілісі. Оскільки у столиці житло дороге, а Руставі знаходиться недалеко від столиці. Отож грузинське місто буде молодим, перспективним і розвиненим. такий досвід є вельми позитивним.

Не забули й про бізнесменів. Так цікавими для керівника івано-франківського хлібокомбінату стала випічка грузинського хліба. Отож, незабаром, ймовірно, можна чекати нових угод. З боку грузинських бізнесменів, за словами пані Кромкач, теж було зацікавлення продукцією івано-франківських промислових підприємств та участь івано-франківського муніципалітету в різних міжнародних проектах. Наразі досягнено домовленості, що грузинам буде надано адреси міжнародних організацій,які започатковують різноманітні проекти.

Особливо зворушливою була зустріч івано-франківців із представниками української діаспори. "В Руставі діє український ансамбль "Чорнобривці", учасники якого гастролюють по всій Грузії і є бажаними гостями на кожному святі, – каже пані Кромкач. – Українцям там сприяє міська влада. Їм надали приміщення у центрі міста, за муніципальні кошти зробили ремонт".

Івано-франківці відвідали концерт знаного далеко за межами Кавказу ансамблю "Руставі" і виставу знаних грузинських акторів вже поважного віку. "Ми були здивовані й раді побачити такі емоції та експресію артистів, пошану до традицій, – мовить представниця міськвиконкому. Хочеться відзначити й погляд у європейське майбутнє дружньої нам країни".

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі