друкувати


5 листопада: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-05 03:17:10
Народилися Вів’єн Лі, Реріх, Муратова, а в Києві пустили перший тролейбус. Англія відзначає Ніч Гая Фокса. Це одне з унікальних свят Англії, що виникло через зовсім не святкову подію. 5 листопада 1605 року купка католиків спробували підірвати будівлю парламенту разом з урядом, королем Джеймсом I, королевою і їхнім сином.

На чолі змовників Гай Фокс, якого схопили і стратили разом з подільниками, не давши довести задумане до кінця. Марокко відзначає День Зеленого Руху. Росія День військової розвідки. Відзначається з 1918 року. Хоча перші військові розвідники з'явилися ще в 1812 році. А 73 роки тому в Києві пущено перший тролейбус, 55 років тому – відкрито міст Патона через Дніпро.

Цього дня в 1913 році народилася Вів’єн Лі ( Вівіан Мері Хартлі ). Сталося це в Індії, яка була у той час англійською колонією. Її мати - побожна католичка - віддала семирічну дочку в монастирську школу, вже в Англії. Дівчинці не подобався монастирський аскетизм, зате саме він виховав у Вівіан тверду волю і вміння йти до поставленої мети. Дуже рано усвідомила свій талант і ухвалила рішення: 'Я стану великою актрисою!' Так сталося, що відразу після школи Вівіан вийшла заміж за адвоката Лі Холмана, який був старшим від неї на 14 років. Через рік у них з'явилася дочка, проте Вівіан не залишила мрії про екран і сцену. Чоловік був проти цих планів, та все ж Вівіан вдавалося грати крихітні ролі в рекламних роликах, епізоди в кіно, в театрі.

Тим часом Лі Вів’єн пережила справжнє потрясіння - її кумиром і в серці, і в мистецтві став актор Лоренс Олів’є.

Що ж до кіно, то вона так блискуче зіграла улюблену героїню всіх американців – Скарллет ОХару в "Занесених вітром", що американці визнали її за свою. Вона отримала за цю роль свій перший 'Оскар' (другий отримає через дванадцять років за картину 'Трамвай 'Бажань'). Але в 1945 році у Лі Вів’єн був виявлений туберкульоз легенів. Хвороба подіяла на психіку актриси, почалися припадки безумства, під час яких Вів’єн кидалася на чоловіка з кулаками, а потім нічого не пам'ятала. Втомившись від безнадійності, Лоренс Олів’є завів роман з молодою актрисою. В день 45-річчя Вів’єн він подарував дружині дуже дорогого 'роллс-ройс' і тут же оголосив про розлучення. Вже після смерті Лі Вів’єн було встановлено, що лікарі, призначаючи їй лікування від туберкульозу, приписували препарат, який, як виявилося, викликає психічні розлади.

Тільки вольовий характер дівчинки з монастирської школи дозволив Вів’єн ще багато років знаходити сили, щоб посміхатися і жартувати, бути хорошим другом для своїх друзів, залишатися великою актрисою, яка продовжує захоплювати прихильників театру і кіно. Але всьому приходить кінець. 7 липня 1967 року, видатна актриса ХХ століття померла. Їй було трохи більше п'ятдесяти років, її талант ще не вичерпався, вона могла ще і танцювати на сцені, і грати трагедію. Але зла доля зробила трагедією її життя і смерть. Останній вітер заніс Лі Вів’єн в тепер уже посмертну славу.

Православні: Єлисей, Ігнатій (Ігнат), Максиміліан, Яків.

Католицькі: Альжбета, Захар, Славомір.

Цього дня:

1414 В Констанці відкрився XVI всесвітній собор, скликаний для того, щоб покінчити із смутою в церкві і розправитися з гуситською єрессю.

1439 Базельський собор вибрав папою римським герцога Савойського (останній в історії католицької церкви "антипапа").

1484 Папа римський Інокентій VIII видав буллу проти відьом, що поклала початок масових спалювань на багатті по всій Європі.

1605 Цього дня король Яків I повинен був відкрити засідання англійського парламенту. Католики-змовники з метою припинити протестантське правління в країні умовили 25-річного Гая Фокса закласти бочки з порохом у підвалі Палати лордів і підірвати їх під час засідання. Змова зірвалася, оскільки уряд отримав анонімний лист, і був 4 листопада Фокс арештований і 31 січня наступного року був страчений. В Англії цей день відзначається як День Гая Фокса.

1768 Землі індійців ірокезів між річками Огайо і Теннесі оголошено власністю британської корони.

1809 Росія встановила дипломатичні відносини з Америкою (Північно-Американськими Сполученими Штатами, як вони тоді іменувалися по-російськи).

1916 Німеччина і Австро-Угорщина проголосили створення незалежного Польського королівства.

1917 Після 200-річної перерви відновлюється патріаршество в Росії.

1935 В Києві пущено перший тролейбус.

1935 Місто Луганськ перейменовано у Ворошиловград. Потім місту повертали назву, після смерті маршала знову перейменовували, поки в 1990 році воно втретє стало називатися рідним ім'ям.

1986 Відновив роботу другий блок Чорнобильської АЕС.

5 листопаду народилися:

1673 Дмитро Костянтинович Кантемір (1673-1.9.1723), молдавський господар (1710-11), вчений-енциклопедист, сподвижник Петра I.

1733 Михайло Матвійович Херасков (1733-9.10.1807), письменник, драматург, поет, масон. Твори Хераскова доставили йому гучну славу, якої до нього не користувався жоден з російських письменників. Будучи директором Московського університету, організував студентський театр, що став першим у Москві.

1878 Михайло Петрович Арцибашев (1878-3.3.1927), письменник. Скандальну славу йому приніс роман "Санін" (1907), друге видання якого було конфісковано владою, а автора притягнуто до кримінальної відповідальності за порнографію.

1878 Кузьма Сергійович Петров-Водкін (1878-15.2.1939), художник ("Купання червоного коня", "Граючі хлопчики", "Черемха в стакані").

1904 Святослав Миколайович Реріх (1904-30.1.1993), художник ("Гімалаї. Захід сонця").

1934 Кіра Георгіївна Муратова, кінорежисер. ("Короткі зустрічі", "Астенічний синдром", "Захоплення", "Три історії").

1938 Джо Дассен (1938-21.8.1980), французький співак. За іншими даними, народився 7 листопада.

1959 Брайан Адамс, канадський музикант, загальновизнаний майстер ліричних балад, любитель виступати дуетом і тріо.

Обговорити на форумі