друкувати


Французи можуть отримати контрольний пакет АвтоВАЗ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-05 02:48:13
Уряду, схоже, доведеться погашати борги АвтоВАЗу за рахунок бюджетних коштів. В іншому випадку підприємству загрожує банкрутство. Мова йде про виділення з казни 38 млрд рублів. Крім цього, потрібні ще гроші на розвиток. У кінцевому підсумку уряд може прийняти рішення передати турботи про налагодження беззбиткового виробництва на АвтоВАЗі кому-небудь іншому. Наприклад, Renault, запропонувавши компанії стати стратегічним інвестором, повідомляє Взгляд.

Пізно ввечері у вівторок Володимир Путін зібрав у себе в заміській резиденції міністрів і глав держбанків, заявивши, що уряд РФ візьме на себе розчистку боргів АвтоВАЗу. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело в уряді.

Компанія не може повернути 62 млрд рублів основним кредиторам - держбанкам. У тому випадку, якщо борг не буде реструктурований, АвтоВАЗу загрожує банкрутство. Менеджмент запропонував уряду зобов'язати держбанки дати АвтоВАЗу 50 млрд рублів в обмін на облігації, конвертовані в акції компанії. З них 38 млрд рублів підуть на рефінансування боргів, а 12 млрд - на поповнення обігових коштів.

Урядове джерело, знайоме з підсумками засідання, пояснило, що уряд візьме 38 млрд рублів з бюджету, після чого випустить на цю суму держпапери - ОФЗ, що призначалися для допомоги банкам. Саме в цю суму оцінив Путін "безповоротний борг" АвтоВАЗу перед держбанками, запропонувавши "знижки" на переговорах про реструктуризацію. За словами джерела, банки будуть домовлятися спільно. Основні кредитори АвтоВАЗу - Ощадбанк, ВТБ і "дочки" ЗЕБа.

"Буде символічний дисконт: 3, 5, 10, 20% - як домовляться", - сказав співрозмовник агентства.

За тиждень до цього Путін прийняв рішення скоротити обсяг допомоги банкам через поповнення їх капіталу держпаперами до 100 млрд з 250 млрд рублів, пославшись на оздоровлення фінансових ринків. Зекономлені 150 млрд рублів прем'єр доручив перерахувати в антикризовий фонд і витратити їх на допомогу промисловості.

Обіцяні Путіним 4,8 млрд рублів на створення нових робочих місць також підуть з бюджету, в якому передбачені кошти для боротьби з безробіттям. У той же час джерело не знає, звідки візьмуться ще 12 млрд рублів, з якими менеджмент компанії пов'язує сподівання на беззбиткову роботу до весни 2010 року. Він припустив, що гроші знову дадуть держбанки. Зараз, нагадаємо, АвтоВАЗ втрачає близько 1 млрд доларів на рік.

"Зрештою уряд буде шукати стратегічного інвестора, швидше за все, це буде Renault", - розповідає джерело.

Блокпакетами по 25% крім АвтоВАЗу і Renault володіють також держкорпорація "Ростехнології" і інвесткомпанія "Тройка Диалог".

Французи не хочуть скорочувати свою частку в капіталі АвтоВАЗу, проте платити грошима не готові, пропонуючи натомість технології. Варто відзначити, що інвестувати в АвтоВАЗ Renault погодилася під загрозою розмиття її частки.

Операційний директор Renault Патрік Пелата днями заявив, що перебудову російського автовиробника компанія підтримує, а ось у великих грошових інвестиціях відмовляє.

"Вони б хотіли (російська влада - ред.), щоб ми влили багато грошей, оскільки АвтоВАЗу потрібні гроші, але у нас немає великих сум. Ми сказали їм, що не можемо вкладати додаткові кошти в спільне підприємство", - сказав, зокрема, Пелата. Іншими словами, "зайвих" грошей у французів немає. Компанія, до речі, купила 25% АвтоВАЗу майже за 1 млрд доларів.

У той же час урядове джерело стверджує, що Renault не проти зайнятися АвтоВАЗом вже в якості стратегічного інвестора. "Вони готові збільшувати свою частку в капіталі, розглядається варіант збільшити частку до контрольного пакета", - сказав він.

Прес-секретар прем'єра Дмитро Пєсков не підтвердив інформацію про передачу Renault контролю над АвтоВАЗом. "Мені нічого не відомо про те, щоб питання ставилося таким чином, як про це говорить якесь джерело в уряді", - цитує Пескова РІА "Новини".

Залишається додати, що долю заводу акціонери повинні обговорити на зустрічі з чиновниками 10 листопада.

Обговорити на форумі