друкувати


Коломийщина: Народний митець Василь Явдошняк

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-05 12:14:32
В одній з кімнат історико-краєзнавчого музею Олекси Довбуша в Печеніжині красуються різьбярські твори видатного майстра — нашого земляка Василя Явдошняка.

Уродженець Печеніжина, він ще маленькою дитиною мав можливість бачити різні вироби з дерева, що використовуються у побуті. Часто ці вироби були прикрашені різними візерунками, різьбою. Так виникло бажання спробувати і собі зробити щось таке. Одного разу під час навчання у "Рідній школі" учителька Марія Бровчук повела своїх вихованців до Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини, де хлопець побачив тарілки, рахви, скриньки, цукорниці знаменитих гуцульських різьбярів родини Шкрібляків. Побачене допомогло юнакові визначити своє покликання, розбудило дарований Богом талант. Щастило Василькові і на вчителів, що уміли створити справжнього майстра

Нині шанований в Україні та за її межами митець вже майже півстоліття навчає на Буковині хлопчаків мистецтву художньої обробки дерева, різьблення та інкрустації. Його численні роботи осіли в музеях Коломиї, Чернівців, у приватних колекціях, побували й за кордоном — у Канаді, Росії, Фінляндії, Румунії, на Кубі. Творча праця митця високо поцінована. Ще в 1974 році йому присвоєно звання Заслуженого працівника професійно-технічної освіти Української РСР, у 1986 р. він нагороджений орденом Трудової слави ІІІ ступеня, у 1988 р. — медаллю А.С.Макаренка. З 2003 р. Василь Явдошняк — член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, має медалі ВДНГ СРСР (золоту, шість срібних, дві бронзові).

Та ні високі нагороди, ні заслужена слава, ні поважний вік не обтяжують славного різьбяра. Він такий самий, як і колись, скромний, працьовитий, невгамовний. З-під його різця знову і знову появляються все нові й нові твори, де сутність і принципи народного різьблення та інкрустації поєднані з сучасними тенденціями і пошуками.

Незабаром, шостого листопада, талановитому майстрові виповнюється 81 рік. Нових звершень Вам, наш славний земляче! Довгого Вам віку і журавлиного крику!

Автор: Зіновій ПОПЕНЮК, завідувач музею О. Довбуша в Печеніжині
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі