друкувати


Військова служба за контрактом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-05 12:08:56
Пригадуються часи, коли хлопцям, які не відслужили в армії, було доволі важко завоювати симпатію дівчат. Адже армія вважалася школою мужніння, серйозних випробувань. Хто її пройшов, з тим, здавалося, було надійніше створювати свою сім’ю.

Часи змінилися, ставлення до армії також, а молоді люди отримали вибір — вони самі можуть визначатися, на яку службу іти — або на строкову, або за контрактом. Що ж таке контрактна служба, які її особливості, переваги — про це ми й розмовляємо із інструктором-вербувальником 160 територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом, який дислокується в Івано-Франківську, сержантом Русланом СЛЬОЗКІНИМ.

— Отже, Руслане, служба за контрактом — це реальний шанс для молоді не просто виконати свій обов’язок перед Батьківщиною?
— Так, у зв’язку з переходом Збройних Сил України до 2015 року на військову службу за контрактом, з’явилося чимало вакантних місць по різних військових частинах Міністерства оборони України. Це хороші перспективи і гарантії для молодої людини.

— Які саме?
— Стабільна заробітна плата, щорічна оплачувана відпустка; можливість за 25 відсотків від собівартості путівки відпочити у військовому санаторії; державне медичне забезпечення — безкоштовні медогляд і лікування. Час служби враховується у стаж, після 20 років — можливість вийти на пенсію. А також контрактними користуються правом стати на чергу щодо отримання безкоштовного державного житла та безкоштовно навчатися заочно в будь-якому вищому військовому навчальному закладі.

— На контрактну службу беруть без обмежень?
— Від 23 березня ц. р. в ЗСУ відбулися зміни щодо прийому. Цим правом може скористатися молодь, яка тільки закінчила школу і має 11 класів загальної освіти. Ця молодь відповідно до змін з 1 липня ц. р. може безкоштовно здобути професію та освіту, споріднену з цивільними професійними спеціальностями. Юнаки та дівчата направляються в навчальні центри, де вони не просто вивчають ази військової майстерності, а й проходять курс безкоштовного навчання за обраною військовою спеціальністю. Опісля отримують диплом кваліфікованого робітника. А в Збройних Силах є чимало посад військової служби за контрактом, фах яких у подальшому знадобиться у цивільному житті.

— А якщо молода людина мріє про офіцерські пагони? У чому переваги вступу до вищих військових навчальних закладів?
— По-перше, навчання безкоштовне, не треба перейматися житлом, одягом, харчуванням. До того ж є стипендія. Диплом про вищу освіту знадобиться і в цивільному житті, а найголовніше — після закінчення вищого військового навчального закладу у званні лейтенанта молодій людині не доведеться займатися пошуком роботи. Вона служитиме відповідно до розподілення на посадах офіцерського складу Збройних Сил та отримуватиме за це чималу заробітну плату.

— Куди можна звернутись за детальнішою інформацією, де знайти вас, щоб поспілкуватись?
— У військовий комісаріат. Також я тісно співпрацюю з центром зайнятості, відділом освіти. Сподіваюсь на підтримку і завдяки посередництву вас, журналістів "Вільного голосу".

Автор: Квітослава СОНЯХ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі