друкувати


ДАІ проти "крутих"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-04 04:19:46
Державтоінспекція Україна збирається обладнати українські дороги системами автоматичної відео і фотофіксації. Про це в інтерв'ю кореспонденту ForUm'у повідомив заступник начальника Департаменту Державтоінспекції МВС України, генерал-майор міліції Сергій Левченко.

"У нас досить багато пропозицій щодо обладнання місць, які вважаються найбільш аварійно небезпечними, – по всій Україні їх нараховується близько п'яти тисяч, де необхідно встановити системи автоматичної відео і фотофіксації, - говорить Левченко. - Як правило, це місця концентрації дорожньо-транспортних подій, зокрема, кримські "серпантини", або дороги, на яких умови безпеки залишають бажати кращого".

"На жаль, через дорожнечу приладів – їх вартість коливається від сімдесяти до ста тисяч євро – це складно, - скаржиться заступник начальника ДАІ. - Зараз ведуться переговори з інвесторами, які могли б постачати ці прилади, з часом повертаючи витрачені кошти. Ми також сподіваємося, що ці витратні суми будуть закладені до нового бюджету".

За його словами, відразу п'ять тисяч місць обладнати не вийде, але певна кількість буде. "У Франції, наприклад, встановлено сто п'ятдесят місць, де повинні стояти такі прилади, але працює всього п'ятдесят і їх періодично міняють. Тому я не бачу перешкод поступити так само, як наші французькі колеги", - говорить Левченко.

Він зазначив, що "насамперед – ми хочемо піти від спілкування нашого співробітника з учасником дорожнього руху, оскільки при особистому контакті діє не лише можливість пропозиції або отримання хабара, але ще й так звані "ксивні" права".

"Наприклад, коли інспектор зупинив того ж співробітника міліції, Секретаріату Президента, Верховної Ради або Кабміну, на жаль, він вимушений не складати протокол, відпускати, - говорить Левченко. - А за допомогою приладів ми можемо дозволити собі уникати таких ситуацій, оскільки все буде достовірно зафіксовано, поза залежністю, чи це начальник департаменту чи звичайний громадянин".

Кажучи про проблему "відмазування" мажорів, Левченко зазначив: "Після досконалого ДТП подальша доля учасників – не наша компетенція, однак, все ж таки, у ДАІ є претензії до відповідних органів, наприклад, за те, що як покарання винуватців ДТП, замість позбавлення водійського посвідчення, відправляють на короткострокові виправні роботи. Не секрет, до речі, що це одна з найпоширеніших "відмазок".

"І таких рішень дуже багато. Проте зараз ми вже активно почали співпрацювати з судами, і, оскільки, деяке взаєморозуміння вже налагоджене, я впевнений, що порядок буде наведений", - підкреслив заступник начальника ДАІ, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі