друкувати


Будинок, який не боїться повеней (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-04 04:00:22
Багато населених пунктів розташовані нижче рівня моря, в районах, схильних до таких стихійних лих, як повені або паводки. Для захисту громадян зведені дамби та інші гідробудівельні споруди, здатні впоратися з силами природи. Але, як відомо, неможливо в ста відсотках випадків зупинити природний процес величезної сили. У багатьох в пам'яті залишилися сумні події, що відбулися не так давно в американському місті Новий Орлеан. Тоді дамби не змогли зупинити зверхінтенсивний приплив води, викликаний ураганом "Катріна", внаслідок чого, місто опинилося затопленим. Хаос, жах, людські жертви, величезні руйнування...



Якщо неможливо повною мірою протистояти природним катаклізмам, необхідно спроектувати такі конструкції житлових будівель, які могли б, принаймні, залишитися цілими після стихійного лиха і врятувати життя людей, повідомляє Новости технологий.

Американська група архітекторів Morphosis, у співпраці з дипломованими фахівцями університету Каліфорнії, розробила плаваючий будинок для благодійного фонду актора Бреда Пітта (Brad Pitt) "Make It Right" в Новому Орлеані.

Ідея американських архітекторів полягає в тому, що будівництво будинку здійснювалося на своєрідному шасі з пінопласту, одягненого в залізобетонну сорочку і скловолокно. Така конструкція легка, міцна, здатна протистояти корозійним процесам.

Перебувати людям в будівлі під час лиха, звичайно ж, не можна, але після того, як вода піде, господарі не залишаться без даху над головою. Плаваючий будинок виконаний в одиничному екземплярі, але варто зауважити, що будівництво котеджів подібним чином могло б стати надзвичайно корисним для десятків населених пунктів, розташованих у районах, схильних до затоплення. Плаваючий будинок збирався по технології швидкомонтованих будинків, з використанням міцного матеріалу, що має малу питому вагу. У зв'язку з оригінальністю проекту розробники детально продумали облаштування інженерно-технічних мереж, електричних та інших комунікацій.

У принципі, ця ідея не нова. У багатьох небезпечних регіонах розробляють проекти будинків на палях, на деякій відстані від землі. Але кріплення до основи жорстке, і якщо вода піднімається вище середнього рівня, відбувається руйнування будівлі.

Обговорити на форумі