друкувати


General Motors не продасть Opel консорціуму Magna-Ощадбанк

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-04 03:13:38
У General Motors вирішили залишити німецьку компанію за собою, в уряді РФ засмутилися несильно.

Американський автогігант General Motors (GM) не буде розлучатися зі своєю дочірньою компанією Opel, придбати яку сподівалися Magna і російський Ощадбанк. Це сенсаційне рішення було ухвалене у вівторок увечері в Детройті на засіданні ради керівників. Замість продажу GM планує провести повну реструктуризацію витрат у розмірі 3 млрд доларів. У Німеччині обурені вчинком американців. Зокрема, федеральний канцлер Ангела Меркель вже назвала відмову від операції "поразкою", повідомляє Взгляд.

Автогігант General Motors несподівано оголосив, що відмовляється продавати дочірню компанію Opel консорціуму у складі канадсько-австрійського виробника комплектуючих Magna і російського Ощадбанку, оскільки "ділова обстановка в Європі поліпшується", йдеться у заяві концерну.

"GM скоро представить Німеччині та іншим урядам план реструктуризації і сподівається, що він буде сприйнятий прихильно", - цитує РІА "Новини"

Як наголошується в його заяві, GM планує провести повну реструктуризацію витрат у розмірі 3 млрд доларів, що, на думку керівництва компанії, можна успішно здійснити на тлі поліпшення ділової ситуації в Європі.

"Ми розуміємо, що ця складна і тривала справа забрала багато сил у всіх, хто до неї залучений. Проте з самого початку нашою метою було забезпечити довгострокове позитивне рішення ситуації, що склалася для наших клієнтів, співробітників, постачальників і дилерів, що відображено в рішенні, прийнятому сьогодні (у вівторок). Ми вважаємо, що воно є найбільш стабільним і найменш витратним підходом до забезпечення довгострокового благополуччя Opel і Vauxhall", - додав Хендерсон.

Хендерсон також подякував німецькому уряду і урядам інших європейських країн, а також концерну Magna за докладені зусилля.

"Ми вдячні за важку роботу уряду Німеччини та інших країн Євросоюзу під час цього складного економічного періоду. Ми також високо цінуємо зусилля, зроблені Magna і його партнерами в Росії для досягнення справедливого угоди", - цитує слова Хендерсона BBC.

Крім того, директор GM заявив, що концерн має намір продовжити розвивати свій вже досить значний бізнес в Росії, а також відновити роботи безпосередньо з групою "ГАЗ".

Як відзначає в середу агентство France Presse, канадський виробник автокомплектуючих компанія Magna International схвалив рішення GM і заявив, що продовжить співпрацювати з обома компаніями.

"Ми розуміємо, що рада (директорів GM) прийшла до висновку про те, що в інтересах GM залишити у себе Opel, який грає важливу роль в концерні", - сказав виконавчий директор Magna Зігфрід Вульф. "Ми й надалі продовжимо підтримувати Opel і GM", - додав він.

Відзначимо, що віце-прем'єр уряду РФ Олександр Жуков не шкодує про те, що американський концерн відмовився продавати Opel консорціуму Magna-Ощадбанк, і впевнений, що у російського автопрому є власні перспективи розвитку. "У російського автопрому досить проблем і без Opel", - зауважив він.

А от у Німеччині з жалем сприйняли рішення керівництва GM.

У Берліні очікують, що General Motors своєчасно поверне отриманий раніше від Німеччини перехідний кредит у розмірі 1,5 млрд євро, заявив офіційний представник уряду Ульріх Вільгельм. І виходять з того, що запланована санація підвищить ефективність дочірніх підприємств GM у ФРН, а заплановані в рамках реструктуризації неминучі скорочення будуть мінімальними.

За даними видання Handesblatt, яке цитує Deutsche Welle, канцлер Ангела Меркель, яка назвала відмову GM "поразкою", попросила міністра економіки Райнера Брюдерле підняти питання про Opel в середу на засіданні кабінету міністрів.

Прем'єр-міністр землі Гессен Роланд Кох, у свою чергу, висловив обурення в зв'язку з рішенням, прийнятим в Детройті. Враховуючи багаторічний негативний досвід, пов'язаний з діяльністю управлінських структур GM, не може не виникнути занепокоєння із приводу майбутньої долі компанії та збереження робочих місць, сказав Кох. "Я дуже розгублений і в той же час дуже злий, що багатомісячні старання, завдяки яким Європі вдалося знайти краще рішення для Opel, було розтоптано General Motors", - цитує слова Коха газета Welt.

З різкою критикою на адресу керівництва GM виступив і голова виробничого ради Opel Клаус Франц. Він звернувся до федерального уряду з закликом відмовитися від надання обіцяної раніше фінансової допомоги.

Минулого тижня член трасту, який тимчасово керує німецьким автоконцерном, Дірк Пфайль вже натякав, що новий уряд ФРН може переглянути плани, що стосуються продажу автоконцерну Opel консорціуму Magna-Ощадбанк.

"Результатом такого перегляду може стати рішення, відповідно до якого Opel повністю залишиться у складі General Motors", - сказав він. І додав, що, якщо концерн все ж таки не буде проданий консорціуму на чолі з Magna, це може позитивно позначитися на німецьких платниках податків. Адже якщо консорціум купить Opel, то уряд ФРН надасть для санації концерну 4,5 млрд євро держкредитів.

У випадку ж якщо Opel залишиться в корпорації GM, останньою для санації автовиробника, за власними оцінками GM, буде потрібно від 2,5 до 3 млрд євро.

Втім, ці оцінки можуть виявитися застарілими. У вересні консультаційна компанія KPMG підготувала для директорів GM доповідь. У ньому було сказано, що автовиробникові може знадобитися до 6,1 млрд додаткового фінансування у разі відмови від продажу Opel інвестору і проведення самостійної реструктуризації.

Нагадаємо, рада директорів GM 10 вересня після довгих переговорів погодилася продати консорціуму 55% акцій Opel. Американці хотіли зберегти за собою 35% німецької компанії.

Обговорити на форумі