друкувати


Хто захистить лікарів?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-03 04:15:00
Захистити лікарів у час епідемії, підвищити їм заробітну платню закликали вчора члени громадської організації "Поклик нації". За словами її голови Тараса Боднара, 50 відсотків "Поклику нації" - медики за фахом, і їм добре відомі усі сьогоднішні проблеми, з якими стикаються лікарі. Зараз, у час епідемії, медики є чи не найбільш вразливою категорією, адже вони щодня спілкуються з хворими і… помирають.

"Давши клятву Гіппократа лікарі не можуть знехтувати обов’язком та не піти допомагати хворим, - сказав пан Боднар. - Але у той час вони наражають себе, своїх рідних та близьких на небезпеку інфікуватися".

За словами голови міської організації Валентина Атаманчука, небезпека чатує не тільки на лікарів, але й на медсестер, санітарок, та й навіть технічний персонал медзакладів. І це при тому, що у медиків чи не найнижчі зарплати серед бюджетників. Немає що порівнювати із вчителями та навіть… двірниками. Ну і ризик також, звісно, не порівняти.

На зустріч прийшов представник іноземних громадян в Україні, мешканець Сирії та студент Івано-Франківського медуніверситету Фуад Аліві. Він сказав, що у їхній країні лікар отримує щонайменше дві тисячі доларів зарплати. Проте і відповідальність за життя та здоров’я хворого там також велика. Буває, що за лікарську помилку можна отримати до 15 років в’язниці з конфіскацією майна або й смертну кару. "Але на те ми вчимося, аби бути корисним людям та суспільству, - відзначив сирієць. - Проте у вашій країні я не можу зрозуміти ставлення до медиків"!.

Члени "Поклику нації" за результатами своїх напрацювань у медичній сфері направили листа із проханням подбати про лікарів до Кабінет Міністрів та ради РНБО.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі