друкувати


Українські медики для Афганістану

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-02 11:32:36
Завдяки наполегливості і активним зусиллям українських офіцерів багатонаціонального контингенту Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані вдалося організувати і провести аеромедичну евакуацію важко травмованого афганського хлопчика.

Днями до українського офіцера групи цивільно-військового співробітництва Литовської групи з реконструкції провінції Гор Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан підполковника Петра Малєєва звернулися родичі 12-річного хлопчика. Дитина вже три доби (!) перебувала у безсвідомому стані. Українські військові лікарі підполковник медичної служби Кирило Кравченко та майор медичної служби Володимир Негодуйко негайно оглянули хлопчика і встановили наявність у нього важкої черепно-мозкової травми, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Дитина потребувала термінової медичної евакуації до міста Герат для виконання невідкладної нейрохірургічної операції. Але оскільки здійснити це літаком Міжнародних сил сприяння безпеці на той час було неможливо, підполковник Петро Малєєв звернувся з проханням про виділення авіатранспорту до представника ООН в місті Герат громадянина Вірменії Арата Лачіняна. За його допомоги та італійських працівників ООН у Гераті, а також медичного координатора Місії ООН в Афганістані австралійки пані Хедер Додд після тривалих перемовин вдалося домовитися про медичну евакуацію хлопчика літаком Місії ООН з російським екіпажем на борту.

Усі організаційні питання, починаючи з ведення переговорного процесу і завершуючи оформленням усіх необхідних документів, вирішував підполковник Петро Малєєв. Саме завдяки його наполегливості, а також зусиллями людей багатьох національностей та спільним діям сил НАТО і ООН афганському хлопчику вдалося врятувати життя. У той же час, українські військові лікарі медичної секції Литовської групи реконструкції провінції Гор Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан продовжують надавати медичну допомогу місцевому населенню та методичну допомогу медичному персоналу афганських лікарень.

Так, за ініціативи підполковника медичної служби Кирила Кравченко, майора медичної служби Володимира Негодуйко і майора медичної служби Віталія Добровольського були організовані і проведенні двотижневі теоретичні та практичні заняття з середнім медичним персоналом госпіталю афганського міста Чагчаран за програмою "Сестринська справа". Враховуючи відсутність у місті Чагчаран будь-яких освітніх медичних закладів, це дало змогу медичним сестрам госпіталю значно підвищити свій професійний рівень.

А нещодавно підполковник медичної служби Кирило Кравченко на чолі медичної секції військового патруля до адміністративних районів Даулат’яр та Лал Ва Сар Джангал оглянув та надав медичну допомогу близько 45 місцевим мешканцям. Зокрема, у високогірному кишлакові Сохта на прохання місцевого мулли він виконав вторинну хірургічну обробку ран місцевому молодому чоловіку, який отримав численні осколкові поранення м’яких тканин кінцівок внаслідок вибуху гранати. Також підполковник медичної служби Кирило Кравченко надав медичну допомогу хорватському офіцеру-миротворцю, який під час патруля отримав відкритий перелом кісток кисті.

Інший український військовий лікар майор медичної служби Віталій Добровольський очолював медичну секцію військового патруля до адміністративних районів До Лейна, Тулак та Шарак. У цих населених пунктах ним було оглянуто та надано допомогу майже 60 місцевим мешканцям. Також майор медичної служби Віталій Добровольський відвідав місцеву лікарню району Тулак, де зустрівся з головним лікарем лікарні та надав йому консультативну допомогу з питань організації охорони здоров’я.

Довідка. Український миротворчий персонал входить до складу Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан (ISAF) з травня 2007 року. На сьогодні український миротворчий персонал складається з 10 офіцерів. Один проходить службу у штабі Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (м.Кабул), двоє – офіцери національного елементу забезпечення (м.Кабул), семеро – офіцери та лікарі литовської Групи з відновлення провінції Гор (м.Чагчаран). Українські військові виконують миротворчі завдання спільно з військовослужбовцями Литви, Данії, Хорватії та Грузії.

Обговорити на форумі