друкувати


Розмова з лікарем: Як можна контролювати стан молочних залоз

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-30 05:33:07
Хто у світі наймиліший, найдобріший, найсмачніший?
Краплина... Джерельце... Річка... Океан... Вічність
На них зупиняються погляди сильної половини статі.
На них спадають діамантові кольє у день вінчання.
Їх одягають у найкращі вишиванки у Великодні свята
З ними виростають немовлята до перших кроків у житті.
На них засинають солодким сном від маленького до старенького.
З них починається весь світ.


З них художники малюють шедеври, скульптори увіковічнюють у граніті.

У чому ж закладена така сила, така чарівність, така безмежність, така багатогранність? Це — прекрасні груди нареченої, жінки, матері. В чому їх сила? В чому їх складність? Вони вигодували весь світ, завжди є невичерпним джерелом життя людства і достойні великої уваги для себе. Вони не живуть окремо, а, як кожна мама, чекають терпляче уваги до себе — без претензій та вимог, просто чекають.

Слово "mamma" в перекладі з латинської мови означає молочна залоза. Перше слово, яке починає вимовляти дитина не тільки устами, а й всією душею: ма-мма. Чи на українській мові, чи на латинській називає свою годувальницю — це завжди буде таємницею, цей зв’язок з вічністю. Можливо, це слово єдине залишиться назавжди живим, бо латинська тільки в медицині є актуальною і живою, а в розмовній мові її давно немає.

Вона відчуває болі і негаразди у всьому організмі. Коли "розвоюється" печінка і наступає на жовчний міхур, який від страху спазмує і ні "пари" не випустить для травлення шлунка та 12-палої кишки. А тут і підшлункова залоза тихенько заховає свої ферменти під подушку і скаже: "Дай мені цукерку і я випущу їх для загального вжитку". Але на цей дитячий хаос ніяк не може дивитись голова сімейства гіпоталамус — нейроендокринна залоза, який царює в голові і зверху все йому видно: кого посварити, а кого погладити.

Найстарша донька, імунна система, — з розкритими обіймами до всього світу, але, на жаль, їй найбільше дістається: то продукти з хімікатами, то відлуння радіоактивного фону докучають, то стресовий фактор смикає. Тільки "mamma" нічого не вимагає, вона, як істинна мама, сприймає все, що її діти витворять. Ось і починаються складності... Поки "тато" та "діти" ще не зовсім розколисалися, mamma справляється сама: тихенько поплаче у кулачок і все забудеться. Але час іде, невгамовні діти створюють нестерпні ситуації, тож починають турбувати неприємні відчуття у грудях, з’являються дрібні вузлики, які не пропадають після менструації, болі віддають у руку, в плече, з’являються деформації. Отут вже "mamma" здала свої позиції. Потрібне серйозне лікування.

Про це — в розмові з гінекологом Галиною ФУРМАН.

— Галино Михайлівно, коли можна вважати, що почались проблеми в молочних залозах?
— Тут потрібно згадати фізіологію менструального циклу. Груди в нормі наливаються за 8-10 днів перед менструацією, коли діє гормон жовтого тіла, який функціонує після народження яйцеклітини. Це ознака здоров’я, плідності. Після менструації відбувається спад гормонів, молочні залози приймають свій фізіологічний стан. Тому перша ознака — контроль за молочними залозами після менструації.

— Хочеться повернутися до першої частини статті — здоров’я. Як можна забезпечити себе профілактикою?
— Перш за все — здоровий спосіб життя, який охоплює приписні істини: добро в душі, любов у серці до ближнього, мир і спокій у родинних стосунках і відома заповідь Божа: "Возлюби ближнього, як себе самого". Але ми чомусь про ближнього пам’ятаємо, а до себе черга не доходить. Другий важливий аспект: дозволити виконати грудям дану природою функцію — лактацію, дати потомству перший захист від хвороб — молозиво, ці безцінні перші краплі молока, які не мають собі пари за потужністю імунного захисту для дитини. В останні роки ведеться інформаційна робота для зацікавлення матерів годувати дітей грудним молоком.

— Як можна контролювати стан молочних залоз?
— Насамперед, це самоконтроль після менструації. Далі — УЗД-діагностика, яка визначає органічні зміни у молочних залозах. Маммографія, тобто рентген молочних залоз, більше використовується для диференціальної діагностики доброякісних чи злоякісних змін у них. Цифрова контактна термомамографія (ЦКТМГ) запатентована вітчизняними вченими минулого року і запроваджена Міністерством охорони здоров’я в медичну практику як перший крок скринінгового обстеження молочних залоз ще до появи клінічних ознак хвороби, визначаючи їх фізіологію — біохімічні процеси та васкуляризацію. 144 датчики знімають показники з молочних залоз, з подальшою цифровою обробкою інформації, і визначаються параметри норми й патології. ЦКТМГ є індикатором високого ризику розвитку раку молочної залози.

— А які хвороби, крім онкологічних, можуть виникати в молочних залозах?
— Найбільш поширені — мастопатії, дифузні дисгормональні, вогнищеві, змішані.

— Де можна провести цифрову контактну термомаммографію?
— У приватному медичному кабінеті в Коломиї, на вул. Січових Стрільців, 33/37. Попередній запис по тел. 0963633989. Обстеження проводиться після менструації. Звичайно, дуже важливо поставити діагноз хвороби, але не менш важливо знайти причину захворювання, що полегшує можливість вибрати найоптимальніше лікування. В кабінеті проводиться також інформаційно-хвильова діагностика, що визначає основні провокуючі фактори впливу на молочні залози і які внутрішні органи потребують лікування (щитоподібна залоза, печінка, підшлункова, яйники тощо).

— Яким методам лікування ви віддаєте перевагу?
— Однозначно відповісти не вдасться. Все залежить від захворювання. Це і медикаменти, і трав’яні витяжки та креми. Після лікування проводиться контрольне обстеження для визначення ефективності оздоровлення.

На них ховається маленький образок Матері Божої, як оберіг всього сущого.

Автор: Л.КОЛОМИЙЧУК, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі