друкувати


Радить фахівець: Як зміцнити імунітет

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-30 05:21:09
Здавалося, що ще тільки вчора було тепло, сонячно і ми намагалися якнайлегше одягнутися, щоб наше тіло "дихало". А сьогодні нас зустрічають холодні ранки, вітер, дощі, приморозки. Перепади температури повітря, різниця температур у приміщенні і надворі, невідповідний гардероб — у багатьох людей це спричиняє застудні захворювання. Причиною їх є зниження опірності організму до вірусів, бактерій та інших хвороботворних чинників довкілля, тобто — ослаблений імунітет.

Імунітет — це складна система організму, яка здатна захищати його від проникнення інфекційних збудників, припиняти їх життєдіяльність та розмноження, знешкоджувати токсини, які ними виділяються, та їх самих. При доброму імунітеті знешкоджуються і видозмінені, атипові клітини власного організму, які з’являються внаслідок "поломки" на генетичному рівні. При міцному імунітеті також створюються несприятливі умови для життєдіяльності і розмноження кишкових та тканинних паразитів.

До органів імунної системи входить кістковий мозок, вилочкова залоза (тимус), селезінка, лімфатичні вузли і судини. Ці органи продукують різні типи імунних клітин (лімфоцити, макрофаги, фагоцити), а також специфічні складні речовини білкової будови (інтерферони, інтрекініни, цитокініни), їх недостатня кількість або функціональна недостатність виникає при певному збої в роботі будь-якої ланки цієї системи і робить наш організм вразливим до інфекційного зараження.

Які ж фактори можуть призвести до ослаблення активності імунної системи?

Їх є декілька. Гострі, хронічні стресові ситуації. На жаль, ми не в силі уникнути гострих стресових реакцій, які супроводжуються одноразовим викидом великої кількості гормональних біологічно-активних речовин, які негативно впливають на нервову та ендокринну систему, гомеостаз нашого організму. Потрібен певний час для утилізації цих гормонів стресу.

Куріння. Тютюновий дим ослаблює функціональну здатність макрофагів, руйнує вітамін С і бетакаротин, які захищають організм від інфекційних збудників. Тому курці частіше хворіють на гострі респіраторні інфекції, пневмонію, бронхіти, туберкульоз та рак легень.

Алкоголь. Якщо натуральні виноградні вина (особливо червоні) в невеликій кількості стимулюють імунітет, то у великій кількості, частому вживанні (особливо міцних напоїв) пригнічується продукування лімфоцитів, макрофагів та інших захисників організму.

Ліки. Як це не дивно, але необґрунтоване вживання деяких ліків призводить до зниження імунозахисних сил організму. Зокрема, це стосується антибіотиків.

Незбалансоване харчування. Для нормальної життєдіяльності організму, правильного функціонування органів і систем харчовий раціон має бути збалансований і містити потрібну кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, макро- та мікроелементів, води.

Несприятливе довкілля. В останні роки слід відзначити погіршення екологічної обстановки як в державі, так і в нашому регіоні. Забруднене повітря, овочі та фрукти, м’ясо тварин, птиці (гормон росту) — все це негативно впливає на імунну систему. При виробництві продуктів харчування до їх складу включаються консерванти, барвники, ароматизатори, смакові підсилювачі, стабілізатори, які не є корисними, не виводяться з організму й осідають в печінці, нирках, кістковому мозку, змінюють перебіг біохімічних процесів в тканинах на клітинному рівні. В останні роки в наше життя прийшло багато нових технологій із застосуванням іонізуючого та електромагнітного випромінювання (виробниче обладнання, оргтехніка), що теж має згубний вплив на органи імунної системи. До речі, надлишкова інсоляція (тривале засмагання на пляжах, неконтрольоване перебування в соляріях) також ослаблює наш імунозахист.

Пам’ятайте, що про імунітет треба думати заздалегідь, а не під час хвороби. В цей період допомогти імунітету можуть вітамінні препарати, харчування їжею з достатньою кількістю білку. Не забувайте, що імунітет, як роботяга на важкому виробництві, теж має щорічну відпустку. Ця відпустка, як правило, збігається з нашою з вами — літній період. Тож не варто його в цей час особливо турбувати, а лише допомогти йому й оберігатися від кишкових інфекцій і літніх простуд.

Автор: Мирослав КАРХУТ, районний терапевт
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі