друкувати


30 жовтня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-30 03:23:42
Випробування водневої бомби в СРСР, дебют ВВ і весілля Фелліні. День податкової служби України. День пам'яті жертв політичних репресій в країнах колишнього СРСР (до 1991 року - неофіційний день політв'язня, вперше відзначений - голодовкою! - "в'язнями совісті" мордовських і пермських таборів 30 жовтня 1974 року).

Установлений Постановою Верховної Ради РРФСР від 18.10.91 N 1763/1-I "Про установлення Дня пам'яті жертв політичних репресій". День народження Російського Флоту.

Цього дня в 1961 році стався найпотужніший вибух водневої бомби. Вибух на Новій Землі найпотужнішої в світі водневої бомби (50 Мт) був присвячений до... відкриття XXII з'їзду КПРС. Вибух спричинив дію на атмосферні процеси -- і частина радіації несподівано спрямувала через стратосферу вглиб території СРСР. В радіусі 50 кілометрів від епіцентру все горіло, хоча перед вибухом тут лежав сніг висотою в людський зріст.

До створення ядерної зброї в Радянському Союзі приступили після закінчення Другої світової війни. Слід зазначити, що проблемами ядерної енергії в СРСР займалися з початку 30-х років. До початку Другої світової війни про військові аспекти науково-теоретичних розробок радянських фізиків-ядерників ніхто і не подумував. Про це свідчить навіть такий факт, що практично всі вони після початку Великої Вітчизняної війни опинилися на фронті в рядах діючої армії. І лише в 1943 році, після того, як радянська агентурна розвідка почала постійно подавати відомості про спроби західних країн створити ядерну зброю, учених вирішили відкликати до Москви. Але і після цього належного значення роботам в області ядерної енергії не надавалось.

Ситуація змінилася в серпні 1945 року. Повідомлення про те, що американці в Аламогордо підірвали атомний пристрій враження на Й.В. Сталіна не справило. Але наслідки бомбардувань м. Хіросіми і м. Нагасакі приголомшило його.

Православні: Андрій, Антон, Дем’ян, Кузьма, Лазар, Леонтій, Софія.

Католицькі: Альфонс, Пшемислов, Едмунд.

Цього дня:

1503 Іспанська королева Ізабелла видала указ про заборону захоплювати і привозити до Іспанії американських індійців.

1672 (17 жовтня за ст. ст.), В підмосковному селі Преображенському, літній резиденції царя Олексія Михайловича, відбулася перша в Росії театральна вистава - "Есфір" ("Артаксерксове дійство"). Після смерті Олексія Михайловича придворний театр припинив своє існування.

1708 Петро I гарантував запорізьким козакам їх право на самоврядування і обрання гетьманів.

1762 Катерина II відновила Таємну канцелярію, скасовану раніше її чоловіком.

1940 На передвиборчому мітингу в Бостоні президент США Ф. Рузвельт урочисто присягнувся, що Америка жодним чином не вступить у другу світову війну.

1943 Федеріко Фелліні одружився на Джульєті Мазіне.

1964 У Львові відкрито пам'ятник Івану Франку.

1965 Соліста "Роллінг Стоунз" Брайана Джонса засуджено до в'язниці за вживання наркотиків.

1974 В'язні мордовських таборів вперше відзначили голодовкою день політв'язнів. В 1990 році в пам'ять жертвам тоталітарного режиму на Луб'янці був встановлений валун, доставлений з території колишнього Соловецького табору особливого призначення (СТОП). З 1991 року відзначається як День пам'яті жертв політичних репресій.

1987 В Києві дебютувала українська рок-група "Воплі Відоплясова" (ВВ).

1990 Утворено телекомпанію ВІD ("Погляд" й інші).

1990 Проведено стиковку тунелю, що з'єднав Англію і Францію під Ла-Маншем.

2002 В інституті мовознавства в Києві на конференції "Поезія в дзеркалі XXI століття" пройшла презентація літературно-філософської течії Абсентизм (від лат. absent - відсутність, неучасть). В повній відповідності із поставленими правилами течії, поет Олексій Зарахович, який представляв абсентизм у доповіді "Введення в абсентизм", на конференції був відсутній.

30 жовтня народилися:

1839 Альфред Сислей (1839-29.1.1899), французький художник-імпресіоніст ("Вулиці невеликого міста", "Село на березі Сени").

1895 Дікинсон Вудраф Річардс (1895-23.2.1973), американський лікар, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини 1956 року "за відкриття, що стосуються катетеризації серця і патологічних змін системи кровообігу".

1923 Володимир Гуляєв, актор ("Весна на Зарічній вулиці", "Альошкіна любов", "До мене, Мухтар", "Діамантова рука", "Зигзаг удачі").

1949 Девід Грін, бас-гітарист австралійської групи Air Supply.

1960 Джой Беладонна, вокаліст американської групи Anthrax.

1967 Гевін Россдейл, вокаліст англійської групи Bush, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі