друкувати


Kurier Galicyjski: "За нашу і вашу свободу"(фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-30 03:14:17
Днями з ініціативи керівництва редакції "Кур’єра Галіційського", під особистим патронатом Надзвичайного і Повноваженого Посла Республіки Польща в Україні Яцека Ключковського, за підтримки польської фундації "Допомога полякам на Сході" в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника, що в Івано-Франківську відбулася трьохденна Міжнародна наукова конференція присвячена 90-ій річниці Варшавського договору 1920 року "Союз Пілсудський – Петлюра: історичні обставини та сучасні інтерпретації".

Серед організаторів широкомасштабного наукового дійства були й кафедри історії слов’ян та міжнародних відносин Інституту історії і політології Прикарпатського університету.

Союз Пілсудського й Петлюри на виставці. На конференцію прибули високоповажні гості: близько 50 знаних істориків з України та Польщі. Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Яцек Ключковський, перший радник Посольства Республіки Польща в Україні Оля Гнатюк, консул Генерального консульства Республіки Польщі у Львові Марцін Зєневіч.

Перед конференцією у фойє університету відбулося відкриття виставки "За нашу і вашу свободу! Союз Пілсудський – Петлюра", присвяченої спільній боротьбі поляків і українців проти більшовицької Росії. Концепцію виставки розробив головни1 редактор "Кур’єра Галіційського" Мирослав Ровіцкі. Вибір матеріалів та фотодокументів Каміла Степана та Рафаїла Столярського. Графічна інтерпретація — Роберта Стаховіча, ілюстрації Роберта Моньчинського.

На стендах виставки можна побачити та прочитати історію визвольної боротьби двох народів у 1920-их роках під проводом Пілсудського та Петлюри, події, що передували польсько-українському союзу. Сотні студентів, івано-франківців та гостей міста мали змогу дізнатися більше про біографію Пілсудського, добу Центральної Ради, Гетьманату, про Брестський мир. Також на виставкових стендах представлено багато світлин, на яких, ймовірно, хтось міг впізнати навіть своїх родичів, які воювали у польських легіонах чи були в Січових Стрільцях. А таких на Івано-Франківщині та й взагалі в Західній Україні не бракує. Треба тільки уважніше придивлятися та й вивчати історію.

Від вітань до історичних висновків. Учасників конференції від імені ректора привітав проректор з міжнародного співробітництва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда, який віддавна є добрим приятелем нашої редакції. Пан професор зазначив, що саме у ці дні ректор університету перебуває у Ягеллонському університеті у Кракові. Отож міцнішають зв’язки між науковцями Польщі та Прикарпатті будуть спільні конференції, проекти, книги. Особливі вітання були на адресу закордонних гостей з Варшави, Кельца, Торуня, Жешова, керівника фундації "Допомога полякам на Сході" Рафала Дзєндзіловського.

"Конференція концентрується на особливо важливій події в українсько-польській історії, коли політичні еліти обох країн почали думати як шляхом компромісу знайти спільну дорогу на шляху до міжнародного тандему, – зазначив пан Ципенда. – І хоча він був складний та не до кінця зреалізований, але на основі цього фундаменту, були створені початки новітнього українсько-польського партнерства, яке маємо сьогодні. На сонові цього фундаменту Юзеф Пілсудський сказав знамениту фразу: "Без незалежної України не може бути незалежної Польщі і без незалежної Польщі не може бути незалежної України". До сьогодні її як афоризм використовують представники двох народів".

До вивчення та поширення, особливо між молоддю, складної, але правдивої історії двох країн закликав голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник. "Симон Петлюра та Юзеф Пілсудський, незважаючи на величезні протиріччя того часу, знайшли можливість об’єднати не тільки два війська, але два народи для боротьби та подальшої спільної мети: збереження незалежності двох держав", – сказав керівник Івано-Франківщини. – Я особисто вважаю, що таких заходів, як ця конференція, повинно бути багато в двох країнах. Таким чином українці та поляки зможуть знайти ще більше точок дотику".

"Ви повертаєте громадськості пам'ять про події дев’яносторічної давності і тим самим якби наново поєднуєте наші народи, адже давні події мали велике значення для сьогоднішнього політичного виміру відносин двох держав, – мовив консул Генерального консульства Республіки Польщі у Львові Марцін Зєневіч у словах подяки організаторам. – Здається, що дослідження діяльності та боротьби Головного отамана українських військ Симона Петлюри більше проводяться в Польщі, але й в Україні забута у радянські часи постать повертається на історичний Олімп".

Дивіться, згадуйте, учіться. Після привітань відбулася презентація фільму "Важке братерство" що також присвячений польсько-українському військовому союзу і спільному походу для визволення Києва від більшовиків у 1920 році. На перегляд фільму прибули: режисер – Єжи Любах та співавтори сценарію Віктор Голубко, Богдан Гудь і полковник Тадеуш Кшонстек.

"Фільм був створений ще у 1998 році за ініціативою відомого польського публіциста Єжи Гедройца та під патронатом тодішнього Президента Польщі Александра Кваснєвського, – розповів "Курєрові Галіційському" пан Любах. – Головними дійовими особами в картині виступають Юзеф Пілсудський та Симон Петлюра. У фільмі також використані інтерв’ю з відомими польськими публіцистами на теми українсько-польських відносин, подано цікаві погляди на спільну історію та боротьбу за утвердження державної незалежності".

Вперше картина була показана у грудні 1998 року на екранах польського телебачення. Ті оцінки та акценти, що були зроблені в картині, були чи не першими у дослідженні спільної історії. За словами директора інституту євроінтеграції Львівського університету імені Івана Франка, професора Богдана Гудя, з невеличкої брошури "Далека дорога до порозуміння", яку він написав спільно з професором Віктором Голубком у 1997 році, народився знаковий фільм. Зараз уже є чимало книг про союз Пілсудського–Петлюри, проте кіно дає кращий ефект сприйняття історичних подій 90-річної давнини.

Деякі відтворені у фільмі факти й досі відомі тільки вузькому колу науковців. Так, ще донедавна багато поляків не знали, що в перемозі над Червоною Армією, яка отримала назву "чудо над Віслою", велика заслуга не лише їхніх вояків, але й українців. Також автори фільму представляють Петлюру ледь не національним героєм Польщі. І це власне те, що нині повинно поєднати наші два народи, створити ще кращі умови миру і добросусідства.

Добрим прикладом уже теперішнього порозуміння стало те, що гостей з Польщі, які виступали на пленарному засідання, і студенти, і викладачі, і присутні на заході представники влади та мешканці міста, розуміли без перекладу. І на запитання, якою мовою краще говорити: російською чи польською, однозначно зупинилися на другій

На Гуцульщині про українсько-польські стосунки історичні та майбутні. Пленарні та секційні засідання продовжилися у м.Яремче. За словами головного редактора "Кур’єра Галіційського" Мирослава Ровіцького, цей науковий захід є продовженням добрих традицій. Адже кілька місяців тому разом з науковцями Прикарпатського університету українські й польські історики, суспільні діячі, журналісти, спільно обговорювали історичні уроки Гадяцької унії 1659 р., документу, за яким мала створитися польсько-литовсько-українська федерація як прообраз теперішнього Євросоюзу.

"Конференція відбулася успішно, і ми вирішили знову повернутися до спільних сторінок українсько-польської історії, які свідчать не тільки про протистояння між нашими народами, а й про об’єднання. Адже так приємно усвідомлювати, що у нас є спільні герої", — мовив пан Ровіцький.

Зрештою обидва суспільні, громадські та військові діячі хотіли незалежності своїх держав, об’єдналися та виступили проти найголовнішого ворога України та Польщі—радянської Росії. Проте, на жаль, Україна у 1919-1921 так і не стала самостійною, а Польща здобула волю. Сьогодні в Україні, як відгомін радянських часів, союз Пілсудський – Петлюра 1920 р. не знаходить однозначного трактування. Отож конференція мала також пролити світло на суперечливі сприйняття діяльності Юзефа Пілсудського і Симона Петлюри.

Дискусії знаних в Україні та Польщі науковців були гострі, жваві, проте дружні, спрямовані на пошук того, що об’єднує. Зокрема висловлювалися думки, що в українській історичній науці, дотепер чимало науковців вважають, що Петлюра віддав Галичину Польщі. У сусідній країні вважають, звісно, інакше, але при повазі до думки кожного, варто би знайти спільний знаменник. Особливо приємно, що до дискусії включилися представники української та польської армій, які своїми виступами та коментарями дали професійну оцінку військовим діям на початку ХХ століття.

"Сучасне життя вимагає нових підходів та продовження і розвиток наших спільних стосунків у європейській спільноті, бо наші два народи об’єднані спільною історією, ментальністю, а тепер ще й спільними героями, як Юзеф Пілсудський та Симон Петлюра, – сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Яцек Ключковський. – Зараз Україна є стратегічним партнером і приятелем Польщі, із яким можна і треба будувати майбутнє".

На підтвердження слів пана Посла керівництво Прикарпатського університету запевнило, що вуз планує провести не одну спільну конференцію, взаємні обміни та стажування науковців і студентів. А за матеріалами конференції вийде двомовний науковий збірник. На завершення заходу представники посольства Республіки Польща в Україні отримали чудове художнє фото обсерваторії на горі Піп Іван у Карпатах, яка буда збудована польськими вченими і зараз, ймовірно, буде також спільно відроджувати свою діяльність.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Івано-Франківськ-Яремча
"Kurier Galicyjski" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі