друкувати


Іран заявив про готовність співпрацювати з МАГАТЕ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-29 06:11:44
Махмуд Ахмадінежад заявив про готовність співпрацювати з МАГАТЕ і про загальне схвалення плану Росії, США та Франції.

Тегеран вітає ініціативу МАГАТЕ і готовий до обміну ядерним паливом та співпраці з провідними світовими державами, заявив Махмуд Ахмадінежад. Таким чином, можна говорити про попередню згоду Ірану на пропозиції, вироблені Заходом. Однак той же Ахмадінежад підкреслив, що його країна Іран "ні на йоту" не відступить від свого права розвивати мирний атом. Судячи з усього, це право повинні гарантувати поправки до плану МАГАТЕ, про які стало відомо раніше, повідомляє Взгляд.

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив у четвер на мітингу в місті Машхад, що Тегеран готовий співпрацювати з Заходом щодо своєї ядерної програми, тим більше, що Захід перейшов від конфронтації до взаємодії з Іраном з питання збагачення урану. Але при цьому президент в черговий раз назвав "невідчужуваним правом" Ірану розвивати ядерні технології в мирних цілях, пояснивши, що його країна "ні на йоту" не поступиться в цьому питанні.

"Грунт готовий для ядерної співпраці", - підсумував Ахмадінежад, додавши, що Тегеран вже почав працювати з питання ядерного палива та технічних ноу-хау з представниками ООН, повідомляє Associated Press.

Даний виступ відбувся на той момент, коли від Ірану чекають відповіді на розроблений раніше план МАГАТЕ, згідно з яким ісламська республіка буде відправляти свій уран (поки що йдеться про 75% запасів) на дозбагачення до Росії. Після цього у Франції з даної сировини зроблять паливні стрижні, придатні для використання на науковому реакторі в Тегерані.

Також попередні домовленості припускають згортання будь-яких секретних ядерних розробок в Ірані, що не дозволить йому отримати зброю масового знищення.

Тим часом, за інформацією France Presse, Іран хоче внести в план МАГАТЕ дві поправки і тільки потім повністю погодитися з положеннями угоди, яка раніше підтримали Росія, США і Франція.

Зокрема, Тегеран має намір змінити схему відправки свого урану, розділивши його на кілька партій і розтягнув їх відправлення за часом. Також ісламська республіка має намір зажадати від Заходу надати їй високозбагачений уран відразу після того, як її запас буде переданий на дозбагачення. Поки ж передбачається, що Іран після відправлення повинен дочекатися, поки низькозбагачений уран стане придатним для використання на тегеранському реакторі.

Офіційно про ці ініціативи поки не оголошено, реакції з боку МАГАТЕ, Росії, США і Франції на них не було. У разі якщо побажання Ірану будуть враховані, то план МАГАТЕ повинен схвалити іранський уряд.

Відзначимо, що всього у Ірану є близько півтори тонни низькозбагаченого урану в ядерному центрі Натанз.

Раніше за незгоду співпрацювати з міжнародною спільнотою щодо ядерної програми проти Ірану Радбез ООН ввела три пакети санкцій. Проте напередодні радник президента Росії з зовнішньої політики Сергій Приходько заявив, що можливість введення санкцій проти Ірану найближчим часом малоймовірна. За його словами, Дмитро Медведєв докладно розповів про це ще на саміті G20 в США. Тоді президент відзначив, що у Ірану є право на мирну ядерну програму, але не на створення ядерної зброї, тому введення міжнародних санкцій можливо, коли вичерпаються будь-які дипломатичні можливості тиску на Тегеран.

Відзначимо, що заяви Ахмадінежада співпали з поверненням з Ірану делегації МАГАТЕ, яка побувала на новому заводі зі збагачення урану поблизу священного для мусульман міста Кум. Глава делегації Герман Накаертс раніше заявив, що це була "гарна поїздка". При цьому він відмовився від будь-яких коментарів з матеріалами, які вдалося зібрати інспекторам.

Обговорити на форумі