друкувати


29 жовтня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-29 03:26:41
Сьогодні День автомобіліста. : Потонув "Новоросійськ", Пастернак відмовився від Нобелівської премії, а в продаж поступили кулькові ручки Ліберія відзначає День молоді. Туреччина День проголошення республіки.

Цього дня проходять урочисті паради і народні гуляння. В 1958 році Борис Пастернак відправив Шведській королівській академії телеграму про "добровільну відмову" від Нобелівської премії.

54 роки тому в Севастополі потонув радянський лінкор "Новоросійськ". Вночі, 29 жовтня 1955 року, в Північній бухті Севастополя всього лише за якусь сотню метрів від берега потонув радянський лінкор "Новоросійськ". Незрозумілий, величезної руйнівної сили вибух, причину якого так ніколи і не було встановлено, розірвав днище і пробив 8 палуб лінкора. Незважаючи на величезну пробоїну, корабель тримався на плаву до ранку.

Десятки чи навіть сотні живих моряків залишилися в повітряних подушках відсіків перевернутого корабля. З них вдалося врятувати лише дев'ятьом морякам. Всього під час катастрофи загинуло 604 людини, включаючи аварійні партії з інших кораблів ескадри.

Причина катастрофи до цих пір залишається загадкою. Звичайно, трагедія, що сталася, була державною таємницею, і у вітчизняних засобах масової інформації про неї не було жодного слова. В закритому листі ЦК КПРС в травні 1956 року було офіційно заявлено, що до загибелі корабля привели недисциплінованість екіпажу і нібито пануюча на борту паніка. Незважаючи на це, багато хто вважає, що корабель був підірваний італійськими диверсантами.

В результаті катастрофи був знятий з посади, позбавлений звання адмірала і відправлений до відставки командуючий ВМФ адмірал Кузнєцов. Міністр оборони Жуков викликав його до себе, кричав матом і закінчив "Пішов геть!".

Православні: Лонгін.

Католицькі: Гіацинт, Михайло, Нарцис, Федір.

Цього дня:

1696 За ініціативою Петра I Боярська дума постановила створити російський флот.

1793 Надзвичайний суд у Франції проголошено Революційним трибуналом.

1889 Англійський політик Сесіл Родс отримав від королеви хартію, що дозволяє заснувати колонію в Африці (Родезію).

1928 Під час постановки чеховських "Трьох сестер" з актором К. Станіславським стався напад, після чого він покинув сцену, ставши режисером.

1945 В Нью-Йорку вперше поступили в продаж кулькові ручки (57 років після того, як був отриманий патент). Появі кулькових ручок в США сприяло те, що їх виробництвом зайнявся один з великих промисловців США, налагодивши велике серійне виробництво. Після ярмарку в Нью-Йорку ручки з'явилися в широкому продажу, і цього дня 1945 року в магазині Джимбела було продано більше 10000 ручок. Цікаво, що спочатку кулькова авторучка була розрекламована як "перша ручка, здатна писати під водою!".

1984 В Москві на Новодівичевому кладовищі відбулася церемонія перепоховання праху Федора Шаляпіна).

1990 Молдавський парламент відмінив рішення про ліквідацію автономії Гагаузії.

29 жовтня народилися:

1451 Христофор Колумб, мореплавець, іспанський адмірал, першовідкривач Саргассова і Карибського морів, Багамських і Антильських островів, частини північного узбережжя Південної Америки і карибського берегового кордону Центральної Америки.

1656 Едмунд Галлей, англійський астроном, на честь якого названо комету.

1906 Михайло Григорович Лисенко (1906-8.05.1972), народний художник СРСР і України, скульптор.

1922 Олександр Зінов’єв, письменник-політолог ("Гомо-советікус", "Йди на Голгофу", "Катастройка").

1948 Олена Драпеко, актриса ("А зори тут тихі", "Версія полковника Зоріна", "Самотнім надається гуртожиток", "Вікно до Парижа"), нині депутат Держдуми.

1971 Уінона Рейдер, американська кіноактриса ("Епоха невинності", "Русалки", "Дракула").

1980 Сергій Миролюбив, музикант, клавішник групи "Земфіра", повідомляє forUm.

Обговорити на форумі