друкувати


... Сам в пустелі світу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-29 02:07:31
У центральній районній бібліотеці відбувся літературно-мистецький вечір "Весни розспіваної князь" (до 100-річчя від дня народження поета Богдана-Ігоря Антонича). На свято були запрошені голова МР товариства "Просвіта" В.Глаголюк, голова товариства політв’язнів та репресованих, письменник Д.Гриньків, викладач історії ліцею сфери послуг Б.Калиняк та студенти цього ліцею.

Народився Б.-І. Антонич у Польщі. Його творча зоря засвітилась на Лемківщині. Коли польська влада заарештувала його батька, родина переїхала в Чехословаччину, а звідси — до Львова.

У Львові Богдан-Ігор вчився в університеті, де спочатку говорив лемківською говіркою, але вперто вивчав українську мову. Завжди твердив, що він — поет національний, що митець повинен служити своїй Батьківщині, звертався у своїй творчості до Шевченка, Франка. Важко сприйняв розправу сталінського режиму над українськими письменниками 1930-х рр. Написав "Слово до розстріляних". Йому самому теж, на жаль, судилася драматична доля. Поет помер у розквіті творчих сил, проживши неповних 28 років. Які скарби духовні могли б нам відкритись, якби Антонич, як деякі його літературні ровесники, прожив довше?

Невже мало справдитися напророковане поетом в одному з віршів?

А ти, як завжди, сам в пустелі світу лютій,
Й оцінять марно, скупо, точно і тверезо.
А ти, як завжди, будеш сам під сонця гострим лезом,
Й складуть надгробний напис: жив і вмер забутий.


Поезію Б.-І. Антонича супроводжувала ніжна мелодія скрипки у виконанні викладача Печеніжинської ДМШ М.Сметанюка; звучали українські, польські, лемківські пісні у виконанні дуету С.Дубинської і М.Андрусяк Будинку культури с.Раківчика.

Автор: Руслана ОНИСЬКІВ, завідуюча довідково-інформаційним відділом ЦРБ
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі