друкувати


Президент, який проголосить про намір залишити ЧФ в Україні, втратить перспективи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-28 04:52:46
Заяви з боку Росії щодо розвитку Чорноморського флоту скоріше внутрішні. Влада РФ демонструє населенню, що Росія - сильна і рішуча держава, яка змусить всіх з нею рахуватися, зазначає політолог Володимир Цибулько.

"Всі угоди між РФ і Україною передбачають скорочення і згортання флоту в 2017 році. Крім цього, з точки зору стратегічного використання, Чорноморський флот в таких обсягах, як заявляють росіяни, не потрібен", - наголошує він, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Такого роду заяви, на думку політолога, розкривають справжні наміри російського керівництва. "Ці заяви підтверджують, що флот перестав бути самостійною одиницею. Він став тактичним підрозділом в складі Північного кавказького військового округу", - зауважує він.

Крім цього Цибулько відзначає, що будь-який новий президент України, який заявить про намір пролонгувати базування ЧФРФ на території України, наступний термін не виграє. "Сьогодні з цього питання українська влада має позицію консолідовану. Ті проекти, які на цей час озвучені українською владою, передбачають перетворення Севастополя в досить серйозний комерційний об’єкт, в надприбуткову територію. Сьогодні ж основною перешкодою розвитку цієї території є якраз флот Російської Федерації", - вважає експерт.

Обговорити на форумі