друкувати


Українські політики використовують російську риторику "світлого минулого"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-28 04:45:25
Прорадянська риторика не буде продуктивною, оскільки змінилася виборча структура. Більше чверті виборців – люди, які сформувалися за часи незалежності, зауважує політолог Володимир Цибулько.

"Риторика СРСР – це скоріше реакція українських політиків на пропагандистську російську машину, яка дуже успішно використовує і експлуатує різні ностальгійні настрої, це спроба використати інерцію російської пропагандистської машини у власній пропаганді", - пояснює експерт, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Він звертає увагу на те, що сьогодні ностальгію за "світлим минулим" використовують достатньо часто, починаючи з символіки РСФС в одязі і закінчуючи героїчними фільмами в українському телепросторі, які насправді не відображають реалії того часу - сталінізм, який пережила Україна.

Тому, як відзначає політолог, ця прорадянська риторика дає можливість Президенту, який однозначно зайняв патріотичну, проукраїнську позицію, зіграти контргру. "На тлі нинішніх пропозиції Ющенко єдиний, хто послідовно відстоював цінності незалежності і демократії. І ця контргра може бути дуже цікавою і продуктивною", - підкреслює Цибулько.

Обговорити на форумі