друкувати


Не легковажте з грипом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-28 10:54:36
Минулого тижня обласне управління охорони здоров'я разом з державною санітарною службою області підписали спільний указ про карантинні заходи у лікувальних закладах з метою запобігання поширенню гострих респіраторних захворювань. Сумнозвісний грип проявився в Україні тяжкими ускладненнями і навіть летальними випадками.

Медики не перестають застерігати населення і радять не легковажити. Грип не важко відрізнити від інших гострих респіраторних захворювань. Він супроводжується різким підвищенням температури, згодом починаються болі, ломота в суглобах, сухий кашель. Нежить з'являється через 2–3 доби.

"Ускладнення в перші дні — це інфекційно-токсичний шок і геморагічні пневмонії, — розповідає Роман Остяк(на фото), головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні, — вторинні ускладнення — це загострення всіх хронічних захворювань, які були раніше".

У світі, і в Україні зокрема, циркулюють зараз 3 види вірусів грипу. Біда, що на початках неможливо відрізнити звичайний сезонний грип від небезпечніших видів. Тільки згодом вони відзначаються частішими і складнішими ускладненнями.

Лікарі наголошують на заходах, які допоможуть уникнути небезпечних ускладнень хвороби. Діти до двох років при перших же ознаках хвороби мають бути госпіталізовані, так само, як і люди похилого віку, сердечники, діабетики, мешканці гуртожитків.

Якщо хворий залишається вдома, він має бути під пильним наглядом. Не соромтеся викликати лікаря додому, навіть якщо ризикуєте вислухати монолог на зразок: "сьогодні двадцять викликів", "вас багато, а я одна", "так високо живете" або "чому ви не прийшли в поліклініку" Зволікання і байдужість можуть викликати трагічні наслідки.

"Усі ускладнення грипу, особливо первинні, зі сторони ураження нервової системи, легенів, які викликають важкі вірусні геморагічні пневмонії, інфекційно-токсичний шок, можуть викликати смерть, — застерігає пан Остяк. — І в Україні, як і в світі, є перші випадки смертей".

Лікарі запевняють, що лікувальні заклади області мають необхідні медикаменти. Використовувати народні методи лікування варто лише як допоміжні. Найкраще вони допомагають запобігти грипу, але не вилікувати його.

"Зараз в посиленому режимі почали працювати лікувальні заклади, — запевняє перший заступник начальника головного управління здоров'я Микола Олінійчук, — ми створюємо мобільні бригади по лікувальних закладах районів, міст. Такий штаб вже організований при головному управлінні охорони здоров'я, де ми збираємо всю інформацію про захворювання людей, шпиталізацію, особливо про ті важкі випадки, де маємо ускладнений перебіг грипу".

З профілактичною метою медики радять вживати вітамін C, їсти цибулю, часник, цитрусові. Тим, хто почуває себе хворим, лікарі настійливо рекомендують не розносити інфекції, а подбати про себе і найближче оточення, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі